Измами с ваксините. Продават фалшиви онлайн

Продават се в Даркнет срещу биткойни

Измами с ваксините. Продават фалшиви онлайн | StandartNews.com

Започнаха и измами с ваксини срещу коронавирус. Появи схема за онлайн търговия на фалшиви инжекции, съобщи бТВ.

От фишинг имейли до реклами в така наречения Даркнет, търговци предлагат имитация на препаратите, произведени от “Пфайзер” и “Модерна”, чиято цена може да достигне до 2500 лева.

През декември департаментът за вътрешна сигурност в Съединените щати свали фалшив сайт на „Модерна“, който е бил използван за измами.

Одед Вануну е изследовател по сигурността в Израел. В момента разследва на продажби на ваксини срещу коронавируса в Даркнет. Достъпът се осъществява чрез криптирани браузъри като Тор. На тези дигитални черни пазари се продават всякакви нерегламентирани стоки като хапчета и оръжия.  „Даркнет е паралелна икономика. Валутата е различна – използват се криптовалути, например биткойн. Комуникацията също е различна – използват се чат програми. Преди ваксината на „Пфайзер“ и „Модерна“ да получат одобрение, се появи предлагане на китайската и руската ваксини, защото те вече бяха налични“, обясни Вануну. Екипът му открива над 1700 нови уебсайта за ваксини, които са се появили от ноември насам. Потребителите трябва да бъдат много внимателни - могат да попаднат в такъв сайт чрез линк, изпратен на имейл или чат програма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай