Опасните измамници от Пловдив отново в ареста

Задържани са под стража

Опасните измамници от Пловдив отново в ареста | StandartNews.com

Четирима от пловдивската организирана престъпна група, обвинени в измами, бяха върнати в ареста. Това реши Пловдивският апелативен съд, отменяйки частичното определение на окръжните магистрати от миналия петък. Членовете на бандата с инициали  М. П., Т. П., П. Н., М. С. бяха задържани в съдебната зала.

Съдиите потвърдиха взетата от мярка за неотклонение „задържане под стража" на сочения за организатор на групата Г. Х, паричната гаранция от 1000 лева на М. Н. и невземането на мярка за неотклонение на обвиняемата Е. К. Апелативният съд прие наличието на обосновано предположение за извършени престъпления от обвиняемите Гр. Х. и К. Х и им определи гаранции от по 5000 лева, а тази на Н. Х. увеличи от 3000 на 10 000 лева.

Срещу десетимата обвиняеми, три от които жени, са повдигнати обвинения за извършени множество престъпления, включително участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел за извършване на данъчни престъпления, измами, пране на пари и нерегламентирано използване на чужди търговски марки.

Както “24 часа” вече писа, според прокуратурата групата купувала китайски строителни инструменти. В България им слагала етикети на известни марки и ги продавала онлайн като немски. За 2022-а и 2023 г. оборотът ѝ бил 5,5 млн. лв., като не плащали данъци. Парите изпирали през имоти и луксозни автомобили. Първоначално бяха задържани 10 души, сред които соченият за организатор, баща му, майка му, сестра му и жена му.  
По досъдебното производство са извършени многобройни обиски, претърсвания и изземвания в жилища, автомобили и складови помещения в  Пловдив и региона. Разпитани са свидетели, изискани са писмени доказателства от различни държавни органи.
Апелативните съдии прецениха, че по делото има достатъчно доказателства, които формират обосновано предположение за съпричастност на девет от обвиняемите към престъпленията, в които са обвинени. За петимата задържани под стража е налице  реална опасност да извършат престъпление при по-лека мярка за неотклонение. Семейното и здравословно състояние на останалите четирима сочи, че те следва да са с мярка за неотклонение „парична гаранция".
Определението на Апелативния съд е окончателно.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай