Общо 25 г. затвор за машинистите от Хитрино

Апелативният съд във Варна потвърди изцяло присъдите на двамата

Общо 25 г. затвор за машинистите от Хитрино | StandartNews.com

Апелативният съд във Варна потвърди изцяло присъдите на двамата машинисти по делото за влаковата катастрофа на гара Хитрино, съобщиха от пресцентъра на съда.

Първата инстанция - Шуменският окръжен съд - присъди на първия машинист - 44-годишния Димитър Михнев наказание от 15 години "лишаване от свобода" и 17 години лишаване от право да упражнява професията си.

Помощникът му - 63-годишният  Радослав Петков - е лишен от свобода за 10 години и му е отнето правото да упражнява професията 12 г.

Михнев и Петков са признати за виновни за това, че на 10 декември 2016 г. при управление на товарен влак, са нарушили правилата за движение - навлезли в гарата със 78 км/ч, като не изпълнили указанията на предупредителния светофор, който указвал готовност за намаляване на скоростта до 40 км/ч. Не се подчинили и на сигнала на входния семафор, който разрешавал влизане с 40 км/ч, с готовност за спиране.

В резултат последвало дерайлиране, повреждане на вагон-цистерни, изтичане на газ пропилен и взрив. Така по непредпазливост причинили смъртта на 7 души, тежки телесни повреди на 4 и средни телесни повреди на 10 души. Деянието е квалифицирано като особено тежък случай.

Влакът пътувал по направление Бургас - Русе и бил съставен от 2 локомотива и 26 вагон-цистерни, превозващи 700 тона пропилен и 130 тона пропан-бутан.

Димитър Михнев преминал през предупредителния светофор, като не изпълнил задължението си да намали до 40 км/час преди достигане до входния светофор. От своя страна помощникът му Радослав не обявил ясно и високо сигнала така, че колегата му да възприеме съобщението.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай