От 60 до 250 лева за нощувка по Великден

Над 1 милион пътувания очакват през първата десетдневка на май

От 60 до 250 лева за нощувка по Великден | StandartNews.com

Гърци и румънци идват за празниците, 60 000 българи избират родното море

Хотел на морето, вила в планината, селска къща, СПА в курорт с минерални извори. Възможностите за великденската ваканция, която се заформя в началото на май, са много.  Почивни дни са 1,3,4,5 и 6 май, а само 2 май е работен, но повечето хора ще си вземат отпуска. Много общини вече обявиха 2 май за неучебен. Така се оформя една дълга почивка от 6 дни.

Средно на около пет години Великден е в края на април и началото на май и обикновено при подобна ситуация се отчитат много интензивни пътувания, коментира пред БТА Румен Драганов, директор на Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма.  

У нас има над 17 000 места за настаняване. Голямата палитра от възможности дава шанс и за цени по всеки джоб - семейство с две деца на този Великден може да изкара с толкова пари, колкото е похарчило и преди пет години именно заради ветрилото от предложения, казва Драганов. По думите му нощувките са между 60 и 250 лева за човек.  Ножицата в разходите е между не толкова големите средства, които са ни нужни за посрещането на празниците при роднини и приятели или във втори дом, и нощувките в хотели с три, четири и пет звезди, където цените са различни, посочва експертът.

Той очаква през първата десетдневка на май да има над 1 милион пътувания в България. Основната част ще са на българи. 130 000 наши сънародници ще изберат майското море. 60 000 ще посетят родните крайморски курорти, като част от тях имат резервации в хотели.  35 000 ще се отправят за ранна морска ваканция в Гърция и също толкова - към турските курорти.

Само за Великден посещенията на чужденци у нас ще надхвърлят 80 000. За целия месец май очакванията са да пристигнат над 800 000 души от чужбина, коментира Драганов. Най-много ще са гостите от съседните на България страни - Румъния, Гърция, Турция, Сърбия, Северна Македония, очакваме и туристи от страните от Европейския съюз. През последните години интензитетът на пътуванията в България от Общността нараства главно заради тържествения начин, по който източното православие отбелязва Великден за разлика от по-консервативното му посрещане в католическия свят, посочва Драганов. Това е и сред причините за прогнозите само за този празник посещенията на чужденци от ЕС в България да надхвърлят 80 000.
 

  • Очакваният положителен резултат 

в чуждестранните посещения в България през май е базиран на резултатите от януари, февруари, март и април, когато се отчита значителен ръст спрямо предпандемичната 2019 г. на пътувания за културен туризъм в градска историческа среда, посочи експертът. Той изтъкна, че в София има бум на пътуванията на граждани от европейските страни, за което говорят резултатите на Летище София, което през тези месеци беше много натоварено. Драганов посочи, че като цяло посещенията на чужденците в България са се движили между 600-750 хиляди през тези месеци. По думите му през целия летен сезон ще се наблюдават интензивни пътувания за културен туризъм в градска среда и оттам ще видим и изместване на базата на туризма.

  • Цените скачат през юни

Офертите за България за хотел на Дюни за май е 230 лв. за двойна стая на база ултра ол инклузив. За сравнение, от 1 юни цената скача на 430 лв., или почти двойно, пише "Телеграф". В крайбрежните градове в момента и цените по ресторантите са прилични, посочи Румен Драганов. Сега е сезонът на калкана и ресторантите в Несебър например го предлагат за 40-45 лв. за порция от 300 грама. Цената на безалкохолните и минералната вода е 3,50 лв., а малка бутилка вино от 500 мл струва 25 лв., но зависи и от мястото, където се поръчва. За хубава храна край морето са необходими около 100 лева за обяд или вечеря, обобщи Драганов.

Нощувките започват от 75 лева за двойна стая и стигат до 250 лева, когато хотелът е балнео и спа.

  • Откриваме сезона в Халкидики в Деня на труда

Благоевградчани, жители на региона и столичани масово планират да прекарат предстоящите празнични дни между 1 и 6 май в Гърция и да открият летния сезон на Бяло море, което по традиция става на 1 май - Деня на труда, пише "Труд".

За майските празници почти всичко е разпродадено, някои ще пътуват с автобус, други с личен транспорт или чартър. 

Цените в момента на къщите и хотелските бази в Северна Гърция са по-ниски и вървят от 50 до 60 евро на вечер. Но в сравнение с миналата година в южната ни съседка има поскъпване между 10% и 30%. За активния сезон в курортите Неа Врасна, Ставрос, Неа Парамос, Паралия Орфинио резервациите вървят още от февруари, цените почват от 100 евро на вечер и стигат до 300 евро в зависимост  от датата и колко спални има имотът.

Вила в Халкидики с 2-3 стаи, но не на първа линия, на вечер излиза около 200 евро. Има и по 2000. Олимпийската ривиера е предпочитана дестинация,  островите Корфу и Крит също се продават. Круизите, които тръгват от Атина,  са популярни. Най-евтиният е 1600 лева на човек, посочват от бранша.

Повечето от новоизградените къщи и хотели край морската ивица на Бяло море са български. Нашенци са се превърнали в основни инвеститори в Северна Гърция.

Съседната страна очаква рекордна туристическа година. Ранните резервации показват, че южната ни съседка отново ще е предпочитана дестинация за българите. 

  • Хотелите у нас отварят по-рано

Поредицата от почивни дни в началото на май ще даде и силен тласък на летния сезон, тъй като много хотели по морето ще отворят още сега, за да посрещнат наплива от желаещи да пътуват.  Така сезонът по Черноморието ще започне още в средата на май, а не през юни, както в други години. "Очакваме тази интензивност на пътуванията да се запази силна за целия май, което пък ще доведе до засилване за самия летен сезон, защото има промяна в конюнктурата на записванията на основните за България пазари", коментира Румен Драганов, визирайки Великобритания и Германия.

Данните от приключилите туристически борси в Германия, Полша, Чехия, Словакия, Румъния показват ръст в записванията за почивки у нас това лято. От една страна причините за тези положителни резултати са свързани с рецесията в западните икономики, което превръща България в икономически изгодна за пътуване дестинация, за разлика от годините, в които икономиките на тези страни растат и това обуславя нарастване на търсенето на по-скъпи пазари за почивка, посочи експертът. Той съобщи, че ранните записвания за летния сезон отчитат ръстове от над 20% за пазар Германия и над 50% за пазар Великобритания, като в началото на годината процентът дори е бил по-голям. Според Драганов проблемът на пазара в Германия ще е заради очаквания недостиг на самолетни седалки и в този смисъл не се очаква да има промяна в структурата на почивките на гостите от тази страна и отново най-силните месеци ще бъдат юли и август.

В курортите край Варна предварителните резервации са с до 30% повече в сравнение със същия период на миналата година. Очаква се това лято по Северното Черноморие да има повече туристи от Централна и Източна Европа. Голям интерес към нашето море има и от традиционните за дестинацията гости от Румъния и Полша. В хотелите в курорта Златни пясъци ранните записвания са между 25 и 30%, но все още не са достигнати нивата преди ковид пандемията. Цената на предлагания туристически продукт също няма да е драстично завишена. "Миналата година сме сключили договорите за този сезон, като разликата в цените е с 1-2 евро нагоре. И ние искаме да продаваме скъпо, но не може. Не се получава. Затова се мъчим да контролираме колкото може разходите си и в същото време да не страда услугата", споделя хотелиер.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай