Бая Домиция - любимият курорт на Джон Ленън

В Бая Домиция можете да събирате тен върху вулканичен пясък

Бая Домиция - любимият курорт на Джон Ленън  | StandartNews.com

Курортът е Мека на моцарелата, а морето буквално е до колене

До дюните има само градини, строителството започва на 500 метра от пясъка

Бая Домиция е било любимо място за отдих на легендата от "Бийтълс" Джон Ленън. През 70-те италианският курорт е много популярен и си съперничи за привличане на светските лъвове с райския остров Капри. И днес е предпочитан от тези, които търсят спокойствие, зеленина, запазена природа и огромен плаж, на който шезлонгът ти не е залепен за съседната компания. Всичко в него е в хармония с природата. Римляните, които първи са открили красотите на това място, мислели тези гори за свещени. Селището било избрано за вилите на римските управници и богаташи, а край него минавал един от най-дългите пътища в империята - Виа Домициана.

Всичко в Бая Домиция е в харомния с природата, защото е планиран и построен като единен курорт, което обяснява пространството, зеленината, боровите гори. Строителството е забранено на 500 метра от запазените дюни. Затова и всеки хотел е използвал пространството до плажа, за да изненада гостите си с цветни градини. А боровете гарантират приятна разходка до плажа.

Ако сте с малки деца, можете да бъдете спокойни не само заради аниматорите, на които можете да ги поверите, но и заради Тиренско море, което плавно преминава от плитко към дълбоко, като остава "до колене" на 100 метра от брега. Сред предимствата на Бая Домиция е и фактът, че е само на 70 км от Неапол. Така че можете да съчетаете събирането на тен с интересни екскурзии - както организирани, така и по ваш маршрут, тъй като във всеки хотел можете да вземете и рент-а-кар. Обичайно предлаганите пакети включват храна допълнена с вино. Кампания е една от най-плодородните земи на Италия, а храната, изкуствата и хубавият живот тук са издигнати в култ. Така че ако не си хапнете добре и не се насладите на чаша вино, дори готвачите в кухнята ще се разплачат, защото не са успели да ви накарат да се чувствате добре. Мястото е известно с вкусните си плодове и зеленчуци. Тук е и Меката на прочутото местно сирене моцарела, правено от биволско мляко по традиционна рецепта. Такова можете да си купите от всяко градче наоколо или просто да му се насладите в ресторантите на хотела или заведенията извън него. Близостта с Тиренско море предполага и прясна риба и морски дарове. На плажа можете да си купите от преминаващите търговци сувенири, парео, дюшеци или пък да си поръчате разпускащ масаж за скромните 5-10 евро. Така че дори няма нужда да напускате хотела си за шопинг, хапване или каквото и да е друго.

Всеки хотел предлага и забавна програма с аниматори. Към пеещите на живо музиканти много често се включват и италианските гости в хотелите. Преди да тръгнете, не е зле да наизустите някоя друга италианска песен, за да се включите в купона. В региона всеки италианец пее поне като Тото Котуньо, а дамите изглеждат като младата София Лорен, чиито корени също са от Кампания.

Везувий вдъхновява Данте и краде шапки

Една от задължителните екскурзии, които трябва да направите, е до вулкана Везувий и на унищожения от него древен Помпей.

Процъфтяващият през 79 г. след Христа град бил засипан с вулканична пепел. Именно това обаче запазило за поколенията непокътнати до днес богатите домове с невероятни фрески и мозайки, термални комплекси, вили, храмове и театри. Най-голяма е опашката в Помпей пред древния публичен дом, чиито рисунки по стените са запазени. Както и пред тесните стаи за забавления, чиито легла са каменни, за да не заспиват посетителите и бързо да отстъпват ред на следващия мераклия. Вероятно и тогава на мястото е имало опашки, тъй като цената на удоволствието била ниска. Когато морякът поръчвал и плащал 2 чаши вино, му давали безплатен жетон за забавление. Сред руините на Помпей можете да видите и първите заведения за бързо хранене - с делви храна и вино на улицата.

Днес лавата и пепелта са причина и за богатството на хората, тъй като върху тях виреят всякакви култури. Според изследователите на Данте Алигиери именно Везувий с димящите и тлеещите недра е вдъхновил поета за неговия "Ад". Към вулкана има вход, който се плаща. В околностите има и много частни вулкани, които под сурдинка се знае, че са собственост на мафията. Тях също можете да посетите срещу вход, а в някои дори са организирани "спа услуги", благодарение на затоплените от тлеещите вулкани скали.

Ако сте с шапка, внимавайте, защото от никъде в маранята се появява вятър и Везувий намигва закачливо на туристите, прибирайки защитата им от слънцето. Това не е и толкова лошо, защото според поверието е знак, че ще се върнете на това величествено място. Ако имате късмет, ще запечатате димящите недра на Везувий на снимка, а ако имате голям късмет - това няма да е последният фотос в живота ви. Въпреки че учените отдавна се опитват да отгатнат тайните на вулкана, той всеки път ги изненадва с изригване. За да засвидетелствате, че сте го покорили, можете да си купите от върха картичка с печат, удостоверяващ подвига ви. Цената е 50 евроцента, но ако не можете да додрапате до върха, хитрите неаполитанци са измислили как да ви привлекат поне до подножието му. Докато се забавлявате да събирате лава за спомен, можете да си купите и магнити, сувенири, различни животни и бижута, направени от лава. Или бутилка домашно лимончело /ликьор от лимон с различен градус/, което преди това няма проблем да дегустирате. Цената дори е по-евтина, отколкото в хранителните магазини, в които лимончелото е на едри производители.

Остров Капри - в света на богатите

Остров Капри омагьосва всеки, които е стъпил на бреговете му от древността досега. Неслучайно римският император Октавиан Август дотолкова се влюбва в него, че предлага на неаполитанците да го разменят за три пъти по-големия по площ остров Иския. Те се съгласяват, не знаейки, че по-голямото парче земя сред Тиренско море е всъщност вулкан, днес е известен със спа центрове и невероятни градини. Че островът е невероятен, говори и фактът, че всеки ден 50 000 решават да посетят Капри. Цените на хотелите тук са толкова високи, че за повечето хора да му се насладят остава именно възможността да пристигнат с ферибот от някой голям град на Ботуша като Неапол и Соренто. За да си купите дом, трябва да броите 25 000 евро на квадрат. Неслучайно къщите тук са собственост на хора като Долче и Габана. Ако посетите острова за ден, не пропускайте да го обиколите с лодка. Цената на пътешествието е 18 евро, като освен чудните скали и арки на острова, влизате и в няколко пещери с тюркоазени води. Ако платите още 13 евро и се качите на по-малка лодка, имате шанса да влезете и в невероятната синя пещера. Обаче ако времето го позволява.

Тоскана - виненият рай на Италия

Ако сте фен на хубавото вино, то задължителна спирка при пътуването ви в Италия трябва да е Тоскана. В цялата страна храната и хубавият гроздов елексир са издигнати в култ, но тук е Меката на виното. По-евтино и доста пивко е "вино ди каса" - или наливното вино, като почти ви даваме гаранция, че няма да попаднете на лошо такова. Ако решите да изберете бутилирано, пригответе се за цени над 30 евро в ресторантите. Можете да съчетаете вкусната кухня с разглеждане на умопомрачителната Флоренция, на вечния град Рим, на Перуджа и Асизи или да се снимате до наклонената кула в Пиза. Безспорно, ако сте изкушен от изкуството, най-притегателна за вас ще е екскурзията до Флоренция. Именно в един от най-известните музеи в света, галерия "Уфици", можете да се насладите на творби на Джото, Микеланджело, Рафаело, Рубенс, Ботичели, Тициан, Леонардо да Винчи, Филипо Липи и на още много известни художници. Можете да разгледате и дворецът на покровителите на изкуството Медичите - Палацо Векио. Ако сте влюбен, можете да "заключите" любовта си с катинарче на моста Понте Векио. Той е построен през 16 век на мястото на по-старо, римско съоръжение. Можете и просто да се разходите в този толкова романтичен град и да похапнете от прочутия местен сладолед. Или да седнете в някое от малките кафенета и да се насладите на Флоренция.

В историята на Пиза също основна роля играят Медичите, под чието ръководство градът достига икономическа стабилност и развива пристанището си. Безспорно най-голямата атракция и фон за снимки обаче е наклонената кула, част от религиозен комплекс. Това обаче не е единствената голяма забележителност в Пиза. Основата на Площада на чудесата, който е наблизо, е с пръст от хълма Голгота в Йерусалим. Можете да разгледате и баптистерията "Св. Йоан Кръстител" и покритото гробище "Кампо Санто", познато още като "Болница на милостта".

Ако решите да отидете до Сан Джиминяно, се изкачете до кулата Торе Гроса на Палацо дел Пополо, от която се разкрива невероятна гледка от птичи поглед към града и долината на река Елза. Градът всъщност е известен именно с с легендарните си 14 кули, останали от общо 70 изградени през 12 и 13 век.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай