Сряда,

Умни „хвърчила“ черпят енергия от приливите в океана

От: Катерина Митева -
119
Умни „хвърчила“ черпят енергия от приливите в океана
A
A
A

Шведската инженерна фирма Minesto е проектирала специални летящи устройства, наподобяващи хвърчила. Те са предназначени да улавят енергия от подводни течения и да я използват за генериране на електричество, близо до океанското дъно.

Компанията се надява да разгърне най-новия си проект с първото си масивно „хвърчило“, което доста прилича и на огромен дрон. То трябва да осигури на Фарьорските острови в средата на Атлантическия океан възобновяема енергия.

Проектът е наистина интересен. Приливната енергия е идеален кандидат за добив на отдалечени места, предлагайки източник на чиста енергия, дори когато няма вятър или слънце.

„Тези нови устройства ще имат 12-метров размах на крилата и всяко едно от тях ще може да генерира 1,2 мегавата мощност“, обясни главният изпълнителен директор на Minesto Мартин Едлънд пред BBC. „Вярваме, че набор от тези хвърчила от клас Dragon ще произведе достатъчно електроенергия, за да захрани половината от домакинствата на Фарьорските острови.

Към момента Фарьорските острови все още използват вносен дизел за покриване на около половината от енергийните си нужди. Хвърчилата обаче биха могли да помогнат на 17-те населени острова да постигнат целта си за постигане на нулеви нетни емисии до 2030 година.

Още технологични новини можете да прочетете в новата ни рубрика тук.


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com