Тайван е готов да улесни прилагането на санкциите на САЩ срещу Китай по всякакъв възможен начин

Дружествата имат 60 дни, за да бъдат проверени от американските инспектори

Тайван е готов да улесни прилагането на санкциите на САЩ срещу Китай по всякакъв възможен начин | StandartNews.com

Спецификата на американските изисквания за контрол на износа е такава, че властите могат да забранят на трети държави да си сътрудничат с нежелани контрагенти, а в случай на нови санкции срещу Китай американските партньори могат отново да вкарат Тайван в орбитата на своите интереси. Властите на острова вече изразиха готовност да направят всичко възможно, за да се съобразят с новите санкции на САЩ.

Миналата седмица американските законодатели приключиха с приемането на нов пакет от санкции срещу Китай. Те ограничават доставките в Китай на компоненти за суперкомпютри с определена производителност, оборудване за производство на определен набор от микрочипове, както и компоненти за създаване на такова оборудване. Списъкът с ненадеждни контрагенти включва 31 китайски компании, за които САЩ подозират, че използват технологии и продукти с произход от САЩ за нуждите на китайската отбранителна промишленост.

Дружествата имат 60 дни, за да бъдат проверени от американските инспектори, и ако те не бъдат допуснати до индустриалните обекти, които представляват интерес, дружеството ще бъде добавено за постоянно в списъка със санкции.

Някои участници на пазара изразяват загриженост, че критерият за суперкомпютърна производителност може да постави под ограничения големи китайски компании от гражданския сектор - например Alibaba и ByteDance. Последният е собственик на популярната в цял свят услуга TikTok, като създава сървърни системи, които могат да се доближат до параметрите на "санкционираните". По същество властите на САЩ искат да предотвратят появата на суперкомпютри в Китай, които могат да генерират повече от 100 петафлопа изчислителна мощност с обем, по-малък от 1178 кубични метра. От една страна, много граждански системи, които ще бъдат построени в Китай през следващите няколко години, биха попаднали в обхвата на този критерий. От друга страна, проектантите ще бъдат стимулирани да проявяват гъвкавост при оформлението на такива системи. Например системата може да бъде разделена на няколко по-малки възела, които са географски разделени, но комуникират чрез високоскоростен оптичен интерфейс.

В израз на солидарност с американските власти Министерството на икономиката на Тайван заяви, че е готово да спазва законите на държавите, в които се намират седалищата на чуждестранните клиенти, работещи с тайвански компании. Според тайванските служители спазването на закона е много важно. Най-големите тайвански производители на полупроводникови компоненти остават TSMC и UMC, но те не могат да правят лични изявления по темата, докато се подготвят да публикуват тримесечните си отчети. Примерът със санкциите на САЩ срещу Huawei при президента Доналд Тръмп обаче показва, че TSMC няма да се поколебае да ограничи достъпа на китайски клиенти до своите услуги в съответствие с новите изисквания на САЩ. Министърът на икономиката на Тайван Уан Мей-хуа ще посети САЩ следващата седмица, за да се срещне с големи клиенти на тайвански компании и да обсъди, наред с други въпроси, въздействието на геополитическите процеси върху бизнеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай