Русия ще позволи продажбата на биткойни, но само на чуждестранни борси

Законът въвежда определения за "добив на цифрови валути" и "минни пулове" и забранява рекламирането (или предлагането под някаква форма) на цифрови валути, с изключение на добива на цифрови валути

Русия ще позволи продажбата на биткойни, но само на чуждестранни борси | StandartNews.com

Банката на Русия подкрепя концептуално проектозакона за легализиране на „цифровото минно дело“ с условието цифровата валута, получена от миньорите, да се продава само на чуждестранни борси и само на нерезиденти, съобщиха от пресслужбата на регулатора за Интерфакс. Централната банка все още разрешава възможността за продажба на добитата криптовалута в Русия, но само чрез оторизирана организация.

"На свой ред допускаме възможността за премахване на тези ограничения в рамките на експериментални правни режими, при условие че транзакциите с криптовалута се извършват чрез оторизирана организация. Като цяло се придържаме към позицията за недопустимост на оборота на цифрова валута на територията на Руската федерация", подчертават от пресслужбата на Централната банка.

Следва да се отбележи, че в проектозакона, представен на Държавната дума, не се предвижда условие за продажба на криптомайнери само на нерезиденти, нито се уточнява, че само една оторизирана организация може да участва в евентуални продажби в Русия.

Заместник-министърът на финансите Алексей Моисеев заяви, че Министерството на финансите не подкрепя тази позиция на Централната банка. Той изтъкна, че на практика се забранява добивът на цифрови изкопаеми, който не се извършва в рамките на експериментален правен режим. "Това означава, че хората, които се занимават с добив на цифрови валути, трябва да го правят чрез оторизирана организация, т.е. на практика става въпрос за пълно лицензиране. Ние сме против това", каза Мойсеев пред репортери.

Въпреки това Анатолий Аксаков, председател на комисията по финансовите пазари в Думата, твърди, че позициите на Централната банка и Министерството на финансите са съгласувани и по законопроекта няма непримирими противоречия. По-рано той изрази надежда, че законът ще бъде приет преди края на годината, тъй като е планирано да влезе в сила от 1 януари 2023 г.

Законът въвежда определения за "добив на цифрови валути" и "минни пулове" и забранява рекламирането (или предлагането под някаква форма) на цифрови валути, с изключение на добива на цифрови валути.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай