Роботизираният автомобил на Waymo с първи фатален инцидент

Загинало куче

Роботизираният автомобил на Waymo с първи фатален инцидент | StandartNews.com

Както съобщава онлайн изданието The Register, позовавайки се на пресслужбата на Waymo, в Калифорния е станал неприятен инцидент с прякото участие на един от автономните автомобили на компанията. На 21 май той е блъснал малко куче, което е тичало по пътя пред автомобила, а системата за сигурност на последния не е успяла да предотврати сблъсъка. Не помогнал и шофьорът, който седял зад волана.

От Waymo твърдят, че разследването продължава, но по първоначални данни системата правилно е разпознала кучето, което е изскочило иззад паркираа кола, но автомобилът не е успял да избегне "контакта". Компанията заяви, че е изпратила искрени съболезнования на собственика на кучето - безопасността и доверието в общностите, където присъстват услугите на Waymo, са приоритети за компанията.

Смъртта на кучето е съобщена в доклад до Калифорнийския департамент за моторни превозни средства. Според документа сблъсъкът е станал в индустриална зона на Сан Франциско. Известно е, че кучето е било без каишка и е избягало от собственика си, а шофьорът на тестовия автомобил не го е видял поради препятствия. Waymo твърди, че е било невъзможно да избегне сблъсъка. От самата компания не е имало обратна връзка със собственика. На въпроса дали компанията би била готова да предостави записи от пътуването за независимо проучване, Waymo заяви, че ще предостави данните на местните власти по традиционните законови канали, за да избегне изтичането на лични данни на хора, свързани по някакъв начин с инцидента.

Полицейското управление на Сан Франциско не е разследвало инцидента, правоприлагащите органи не разполагат с данни за инцидента, а самата Waymo все още не е съобщила как компанията е докладвала за него. Като цяло Waymo твърди, че хардуерната и софтуерната система Waymo Driver намалява броя на произшествията и нараняванията там, където автомобилите на компанията могат да се движат. Днес тестовете се провеждат в някои окръзи на Калифорния, освен в град Сан Франциско, с тестови шофирания в някои райони на Лос Анджелис и общини. Освен това роботизираните автомобили на Waymo се управляват в някои части на Аризона.

През януари Waymo съобщи, че нейните роботизирани коли колективно са изминали повече от един милион мили (над 1,6 млн. км) без инциденти. Съпоставими резултати в страната обаче са показали човешки шофьори.

Въпреки че роботакситата все още не са доказали, че са системно смъртоносни по пътищата, те многократно са предизвиквали леки произшествия и често са затруднявали движението. Известно е, че през януари тази година Общинската транспортна агенция на Сан Франциско изпрати писмо до Калифорнийската комисия по комунални услуги, в което се противопостави на плановете за пускане на повече роботизирани таксита GM Cruise по пътищата на града. Според агенцията автономните превозни средства са причинили 92 инцидента между 29 май 2022 г. и 31 декември 2022 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай