Роботизираните таксита Cruise създадоха безпорядък в САЩ

Един от прототипите на безпилотно такси не успял да завърши маневрата по завиване на кръстовището

Роботизираните таксита Cruise създадоха безпорядък в САЩ | StandartNews.com

В онези градове на САЩ, където местните власти са разрешили експлоатацията на безпилотни таксита, дори в тестов режим, има ситуации, в които такситата се събират на едно място, което започва да пречи на останалите участници в движението. В Тексас наскоро подобен прецедент попадна в обектива на камера на очевидец, което за пореден път демонстрира несъвършенството на алгоритмите за круиз контрол.

Както е отбелязано в изданието Electrek, по време на час пик в един от районите на Остин, през който минава един от малкото налични маршрути, позволяващи да се пътува в този ден от северната до южната част на града и обратно, в тесните улички един от прототипите на безпилотно такси не успял да завърши маневрата по завиване на кръстовището, като на практика блокирало движението по него в три посоки. Тъй като в този момент в района пътували много други роботизирани таксита, те започнали да създават задръствания, търпеливо изчаквайки да се появят условия, за да могат да продължат по предвидените от правилата за движение пътища.

Според Cruise по това време в района е имало голямо търсене на таксиметрови услуги, така че на едно място е имало толкова много таксита, че бордовата навигационна система не е предоставяла достатъчно кратки алтернативни маршрути за обходни пътища. Операторите е трябвало да се намесят и ръчно да пренасочат автомобилите към по-неблагоприятни маршрути, които при тези обстоятелства са се превърнали в единствения удобен маршрут за избягване на необлагодетелствания район. В крайна сметка всички таксита били разпръснати, но било необходимо известно време, за да се разчисти задръстването. В резултат на инцидента няма пострадали пешеходци, пътници или превозни средства, освен че много шофьори трябвало да прекарат известно време в задръствания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай