Разработката на руския електромобил Zetta продължава, въпреки че компанията не разполага с финансиране

Очакваше се масовото производство на автомобила да бъде организирано през декември 2019 г.

Разработката на руския електромобил Zetta продължава, въпреки че компанията не разполага с финансиране | StandartNews.com

Руската компания Zetta хвърли известна светлина върху бъдещето на едноименния изцяло електрически руски автомобил. „Твърде рано е да се отказваме от проекта, въпреки че има някои трудности - компанията не разполага с финансиране“, обявяват разработчиците.

Zetta е компактен градски електромобил с каросерия с три врати. В зависимост от модификацията той ще се захранва от батерия с капацитет от 10 до 32 kWh. Пробегът с едно зареждане е от 200 до 560 км, а максималната скорост - 120 км/ч.

Очакваше се масовото производство на автомобила да бъде организирано през декември 2019 г., но това не се случи. С настъпването на пандемията разработчикът изпада във финансови затруднения и производството на електромобила се отлага за неопределено време. Тази седмица в интернет се появи информация, че проектът е бил напълно прекратен. Сега съоснователят на Zetta и директор по развитието Денис Щуровски коментира ситуацията.

"Не, не сме затворени, малко сме замръзнали заради липсата на инвестиции. От 2020 г. насам има проблеми от различно естество. Първо беше COVID, а сега има други проблеми. Но никой не е затворил нищо, ние работим. Имаме всичко готово, само че не разполагаме с достатъчно финансиране. Можем да стартираме в рамките на една година при наличие на финансиране", цитира ТАСС думите на Щуровски.

Отбелязва се, че само рисковото финансиране е подходящо за проекта. Първоначално Zetta води преговори и търси потенциални инвеститори в Швейцария, Португалия и други страни. Поради настоящата геополитическа ситуация обаче сътрудничеството с чуждестранни компании е прекратено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай