Представиха двуместния електромобил Ark Zero с пробег 81 км и цена 7650 щ. долара

Ark Zero е в същия клас като другите ултракомпактни електромобили: Microlino, Silence S04 и Renault Mobilize Duo.

Представиха двуместния електромобил Ark Zero с пробег 81 км и цена 7650 щ. долара | StandartNews.com

Великобритания обяви ултракомпактно двуместно електрическо превозно средство Ark Zero, което предлага ниска максимална скорост и пробег на сравнително скромна цена и изисква само шофьорска книжка А1, която дава право на водача да управлява мотопед.

Ark Zero е в същия клас като другите ултракомпактни електромобили: Microlino, Silence S04 и Renault Mobilize Duo. Цената на британския автомобил е 5995 паунда (7650 долара) - засега той се предлага само в страната производител, а приятен бонус е, че собственикът му е освободен от някои транспортни такси. Алуминиевата каросерия, уверява производителят, "образува защитна обвивка около вас, осигурявайки повишена устойчивост на удари".

Автомобилът е с размери съответно 2500 × 1202 × 1625 мм на дължина, ширина и височина. Това означава, че автомобилът заема само една четвърт от стандартното място за паркиране в Обединеното кралство.

Двигателят на Ark Zero с мощност 2,2 kW е достатъчно мощен, за да ускори до 45 км/ч, а литиево-йонният акумулатор с капацитет 80 Ah предлага пробег от 81 км по мотоциклетния цикъл WMTC. С други думи, това е чисто градски автомобил: статистиката показва, че в Обединеното кралство средната скорост в града е 27,84 км/ч, а средният дневен пробег е 32 км. Разположението на седалките в купето включва място за водача отпред и място за пътника отзад.

Радиусът на завиване на Ark Zero е 8 500 мм и разполага с окачване MacPherson Strut за омекотяване на возенето. Двигателят се стартира с натискането на един бутон, има асистент за потегляне по наклон и камера за задно виждане. Светодиодните светлини са с ниска консумация на енергия, аудиосистемата е с Bluetooth, има USB портове за зареждане на джаджи, а интериорът е завършен с "веганска" изкуствена кожа.

Ark Zero се продава на притежателите на британска шофьорска книжка AM (мотопед), като производството и доставката отнемат от 14 до 16 седмици. Компанията ще представи втория си модел през тази година, като дебютът на функцията автопилот е планиран за 2024 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай