Колите без шофьори са бъдещето, независимо от епизодичните провали

Безпилотният транспорт е тенденция в областта на изкуствения интелект, която се провали, но Waymo и Cruise смятат, че могат да променят това

Колите без шофьори са бъдещето, независимо от епизодичните провали | StandartNews.com

Преди седем години вълнението около безпилотните автомобили беше извън класациите. Много авторитетни анализатори и представители на автомобилния бизнес прогнозираха масовото появяване на безпилотни автомобили по улиците до 2021 г. Но прогнозата не се сбъдна. Везните се наклониха в обратна посока и също толкова авторитетни анализатори побързаха да отпишат безпилотната технология като скъпоструващ провал. Но няколко добре финансирани проекта продължават да се развиват успешно.

На пръв поглед изглежда, че големите играчи са изоставили амбициите си за автономни превозни средства. Uber, Lyft, Ford и Volkswagen се разочароваха от идеята и се отказаха от разработването на своите проекти за безпилотно шофиране. Но щафетата бе поета от Waymo, проекта за безпилотни автомобили на Google, и стартъпа Cruise, чийто мажоритарен собственик е GM.

Тези компании не вярват, че технологията за безпилотно шофиране ще се появи "след десетилетия", защото вече я тестват във Финикс и Сан Франциско. Waymo очаква до лятото на 2024 г. да увеличи десетократно броя на пътническите пътувания. Cruise очаква да генерира приходи от 1 млрд. долара през 2025 г., което би изисквало около 50-кратно разширяване на сегашните му услуги.

Няма гаранция, че те ще успеят. Дори и да решат всички технически проблеми, ще са необходими много години, за да станат тези услуги печеливши. Но изглежда, че махалото на общественото мнение вече се е отклонило твърде много в песимистична посока. През последните няколко години технологията за управление на безпилотни автомобили се подобрява непрекъснато и има всички основания да се очаква, че този напредък ще продължи.

"Приемането на безпилотния транспорт определено се случва с много по-бавни темпове, отколкото хората очакваха през 2017 г.", заявява анализаторът Сам Абуелсамид. - Но това не означава, че няма напредък. Няма да се изненадам, ако до края на 2025 г. всяка от тези компании работи в 10-12 града в САЩ."

По-рано този месец Waymo обяви, че удвоява обхвата на своята таксиметрова услуга във Финикс до 466 кв. км и е на път да пусне услугата си в Лос Анджелис. Waymo също така предлага пътувания без шофьор за избрана група пътници в Сан Франциско. До лятото на 2024 г. компанията има за цел да увеличи бизнеса десетократно - от 10 000 на 100 000 пътувания седмично.

Cruise вече обяви, че нейните безпилотни самолети са изминали 3 200 000 километра, което е два пъти повече от преди три месеца. Компанията обяви и планове за разширяване на дейността си в Далас и Хюстън. Cruise е завършила нощните тестове на безпилотно такси в Сан Франциско и сега очаква одобрение от регулаторните органи. Във Финикс малък брой безпилотни автомобили на компанията предлагат таксиметрови услуги и доставки на хранителни стоки от Walmart. Cruise притежава и таксиметрова услуга без шофьор в Остин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай