Европа готви мисия до Луната

Бюджетът ще бъде определен на заседание на Съвета на министрите на ЕС през ноември

Европа готви мисия до Луната | StandartNews.com

В рамките на това десетилетие може да видим европейски астронавт на мисия до Луната. Това е заявил пред ДПА генералният директор на Европейската космическа агенция (ЕКА) Йозеф Ашбахер. По думите му икономическият потенциал на Луната ще се изясни в следващите десет години. "Ние сме едва в началото на пътя на устойчиво използване на Луната в проектите си", е коментирал той.

Ашбахер подчертава, че бюджетът е важен, а той ще бъде определен на заседание на Съвета на министрите на ЕС през ноември.

Последната година не бе безоблачна за ЕКА - ракетата Ариана 6 все още не е изстреляна, а европейският модул, част от мисията "Артемис" с НАСА все още не се е отправил към Луната, припомня агенцията.

Ашбахер обаче подчерта успехите - като първият полет на ракетата Вега-С и първата среща за космоса, на която ЕС и ЕКА вземат решения заедно.

Той е посочил, че тази година са се появили нови неясноти, особено с обявяването от страна на Русия на намерение да се оттегли от Международната космическа станция (МКС) след 2024 г., като прекрати споразумението за съвместно управление на МКС между САЩ, Русия, Канада, Япония и ЕКА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай