Cruise и Waymo обявиха хората за лоши шофьори и призоваха за въвеждане на повече безпилотни таксита

Към моомента Cruise има разрешение да извършва търговски пътнически услуги в избрани райони на Сан Франциско от 22:00 до 6:00

Cruise и Waymo обявиха хората за лоши шофьори и призоваха за въвеждане на повече безпилотни таксита | StandartNews.com

Cruise и Waymo, компании, специализирани в технологиите за автономно шофиране, направиха тази седмица изявления, в които заявиха, че хората са лоши шофьори и че разработената от тях технология е от решаващо значение за повишаване на безопасността по пътищата.

Cruise публикува изявлението си под формата на реклама на цяла страница в най-големите вестници в САЩ - San Francisco Chronicle, New York Times, Los Angeles Times и Sacramento Bee - със заглавие: "Хората са ужасни шофьори". Waymo беше по-скромна и публикува изявление в своя блог.

Компаниите решиха да публикуват подобни изказвания, тъй като Калифорнийската комисия за обществени услуги (CPUC), регулаторен орган, отложи за втори път издаването на разширените им разрешителни за предоставяне на търговски услуги за превоз на пътници в Сан Франциско за напълно автономни превозни средства без водач зад волана по всяко време на денонощието. CPUC отложи насроченото за четвъртък изслушване по въпроса за 10 август, без да посочи причина за отлагането, като заяви, че въпросите изискват "допълнително разглеждане".

"Вие може да сте добър шофьор, но много от нас не са", каза Круз в съобщението. - Хората причиняват милиони произшествия в САЩ всяка година. Безпилотните превозни средства на Cruise са предназначени да спасяват човешки животи." Cruise също така отбеляза, че неговите автомобили са участвали в 92% по-малко сблъсъци като основен участник и 54% по-малко сблъсъци като цяло в сравнение с човешките шофьори в сравнима среда на шофиране.

От своя страна Waymo заяви в публикация в блога си, че е използвала изкуствен интелект за анализ на скоростта на автомобилите в Сан Франциско и Финикс за период от 10 дни и е установила, че много превозни средства са се движили с превишена скорост от над 25 мили в час (40 км/ч). Компанията цитира данни на Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ (NHTSA), които показват, че през 2020 г. една трета от всички катастрофи и 13% от нараняванията в САЩ са свързани с превишена скорост. Waymo отбеляза, че за разлика от човешките шофьори, системата за автономно управление Waymo Driver ясно спазва ограниченията на скоростта и може да "предвиди вероятните маневри на автомобилите около нея и да реагира съответно".

Трябва да се отбележи, че много граждански активисти не виждат самоуправляващите се автомобили като решение на проблема, като твърдят, че градовете трябва да насърчават обществения транспорт и микромобилността, а не решенията на технологичните гиганти.

Към моомента Cruise има разрешение да извършва търговски пътнически услуги в избрани райони на Сан Франциско от 22:00 до 6:00 ч., както и безплатни пътнически услуги из града по всяко време на денонощието, както със, така и без присъствие на шофьор в кабината. Waymo предоставя безплатни пътнически услуги в целия Сан Франциско по всяко време на денонощието, но в автомобила трябва да присъства водач за безопасност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай