Baidu представи безпилотно такси с отстраняем волан за 38 000 долара

Изключването на шофьора от формулата за изчисляване на разходите, в съчетание с умерените разходи за самото такси, ще намали разходите за пътника наполовина от сегашното им равнище

Baidu представи безпилотно такси с отстраняем волан за 38 000 долара | StandartNews.com

Преди година китайският интернет гигант Baidu обяви партньорство с производителя на автомобили BAIC за създаване на роботизирани таксита, които да се използват в китайските мегаполиси. Партньорите възнамеряват да произведат около хиляда електрически автомобила за три години, всеки от които да струва 75 000 долара. Тази седмица Baidu заяви, че може да произвежда по-достъпни безпилотни таксита, като цената за кола може да се намали наполовина.

Както обяснява CNBC, китайската компания Baidu е разработила и сама ще произвежда модела Apollo RT6, като цената на автоматизираното такси е не повече от 38 000 щ. долара. През втората половина на следващата година тези таксита, които в крайна сметка вече няма да се нуждаят от шофьор дори за застраховка при спешни случаи, ще започнат да работят в градове в цял Китай. Baidu вече е постигнала напредък в получаването на одобрение от властите за извършване на търговски таксиметрови услуги с помощта на автоматизирани превозни средства.

До сега китайските регулаторни органи разрешаваха експлоатацията на такива превозни средства с наблюдател на предния ред седалки, но изискването за поставяне на такъв на мястото на водача вече е премахнато. Конструкцията на Apollo RT6 предвижда демонтиране на волана, така че човекът в кабината в крайна сметка ще загуби възможността да упражнява какъвто и да било контрол върху автомобила. Baidu възнамерява да произведе около 100 000 такива таксита в бъдеще и да разшири обхвата на безпилотната си таксиметрова услуга с марката Apollo Go в големите градове в Китай. Изключването на шофьора от формулата за изчисляване на разходите, в съчетание с умерените разходи за самото такси, ще намали разходите за пътника наполовина от сегашното им равнище. До 2025 г. услугата ще обхване 65 китайски града, а до края на десетилетието броят им ще нарасне до сто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай