Сряда,

Baidu представи безпилотно такси с отстраняем волан за 38 000 долара

От: Кристиан Антонов -
755
Baidu представи безпилотно такси с отстраняем волан за 38 000 долара
A
A
A

Преди година китайският интернет гигант Baidu обяви партньорство с производителя на автомобили BAIC за създаване на роботизирани таксита, които да се използват в китайските мегаполиси. Партньорите възнамеряват да произведат около хиляда електрически автомобила за три години, всеки от които да струва 75 000 долара. Тази седмица Baidu заяви, че може да произвежда по-достъпни безпилотни таксита, като цената за кола може да се намали наполовина.

Както обяснява CNBC, китайската компания Baidu е разработила и сама ще произвежда модела Apollo RT6, като цената на автоматизираното такси е не повече от 38 000 щ. долара. През втората половина на следващата година тези таксита, които в крайна сметка вече няма да се нуждаят от шофьор дори за застраховка при спешни случаи, ще започнат да работят в градове в цял Китай. Baidu вече е постигнала напредък в получаването на одобрение от властите за извършване на търговски таксиметрови услуги с помощта на автоматизирани превозни средства.

До сега китайските регулаторни органи разрешаваха експлоатацията на такива превозни средства с наблюдател на предния ред седалки, но изискването за поставяне на такъв на мястото на водача вече е премахнато. Конструкцията на Apollo RT6 предвижда демонтиране на волана, така че човекът в кабината в крайна сметка ще загуби възможността да упражнява какъвто и да било контрол върху автомобила. Baidu възнамерява да произведе около 100 000 такива таксита в бъдеще и да разшири обхвата на безпилотната си таксиметрова услуга с марката Apollo Go в големите градове в Китай. Изключването на шофьора от формулата за изчисляване на разходите, в съчетание с умерените разходи за самото такси, ще намали разходите за пътника наполовина от сегашното им равнище. До 2025 г. услугата ще обхване 65 китайски града, а до края на десетилетието броят им ще нарасне до сто.


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички