Акциите на китайските технологични компании се сринаха на фона на новите санкции на САЩ

Водещите китайски производители на чипове по договор, като Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) и Hua Hong Semiconductor Ltd, както и подкрепяните от държавата големи доставчици на чипове за памет Yangtze Memory Technologies Co Ltd (YMTC)

Акциите на китайските технологични компании се сринаха на фона на новите санкции на САЩ | StandartNews.com

След удължаването на санкциите срещу китайската полупроводникова индустрия, обявено миналия петък от президента на САЩ Джо Байдън, и налагането на ограничения върху доставките на компоненти за суперкомпютри за Близкия изток, акциите на производителите на чипове и китайските технологични гиганти, сред които Alibaba Group и Tencent, рязко спаднаха в понеделник.

Според анализатори на Ройтерс, спадът е свързан със страховете на инвеститорите относно въздействието на новите ограничения за износ от САЩ, целящи да забавят технологичния и военния растеж на Пекин. Обявените от САЩ ограничения, някои от които влизат в сила незабавно, са най-голямата промяна в политиката на САЩ по отношение на доставките на технологии за Китай от 90-те години насам.

Експертите смятат, че санкциите ще намалят значително способността на Китай да развива собственото си производство на чипове, както и ще засегнат търговските и правителствените изследвания в областта на оръжията, изкуствения интелект, центровете за данни и други области, в които се използват суперкомпютри и високопроизводителни чипове. "Санкциите на САЩ биха могли да направят разработването на модерни технологии за чипове в Китай още по-трудно", смятат анализаторите на Citi.

Водещите китайски производители на чипове по договор, като Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) и Hua Hong Semiconductor Ltd, както и подкрепяните от държавата големи доставчици на чипове за памет Yangtze Memory Technologies Co Ltd (YMTC) и Changxin Memory Technologies (CXMT), са първите потърпевши. Акциите на SMIC спаднаха с 3,8 %, на Hua Hong Semiconductor - с 9,5 %, а на производителя на чипове NAURA Technology Group - с 10 %. Трябва да се отбележи, че YMTC и CXMT в Китай имат големи очаквания, като вярват, че в бъдеще ще могат да се конкурират с лидерите на пазара на памет Samsung Electronics и Micron Technology.

Трябва да се отбележи също така, че световната индустрия за производство на чипове вече преживява трудни времена поради спада в търсенето на компютри, смартфони и други електронни устройства след пандемията COVID.

Експерти от индустрията твърдят, че санкциите могат да засегнат търговските центрове за данни на китайските технологични гиганти. Акциите на Alibaba и Tencent, които разчитат в голяма степен на центрове за данни, спаднаха съответно с 3,3% и 1,7%. Акциите на Sensetime, китайска компания за изследвания в областта на изкуствения интелект, и Dahua Technology, производител на оборудване за видеонаблюдение, който разчита на американски технологии, спаднаха съответно с 4,4% и 10%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай