Жена роди по време на труса в Непал

Жена роди по време на труса в Непал | StandartNews.com

Жертвите на второто земетресение вече са над 80 души

Трусът от 7,4 по Рихтер, който разлюля Непал във вторник, отне живота на над 80 души, а ранените са повече от 2000. Най-малко 17 души загинаха и на територията на Индия. Спасителните операции са възобновени в зсегнатите райони, като се очаква броят на жертвите да расте.

Междувременно бременна жена разказа как по време на земетресението е била настанена в болница, за да роди третото си дете. Младата майка с ужас наблюдавала как стените на болницата се напукват, докато земята се тресе, а лекари и пациенти панически се опитват да напуснат сградата, за да се спасят. Роднините на жената чакали пред операционната раждането да започне, когато земята се разлюляла. Те успели да я изведат навреме и да я преместят в палатка, въпреки че вече били започнали родилните й болки. По-малко от час след труса тя родила момиченце в едно от спешните отделения и била настанена да легне рамо до рамо с други майки и техните бебета в коридора на сградата.

Властите в Непал пък заявиха, че е намерен хеликоптерът на американската морска пехота, който по-рано бе обявен за изчезнал заедно с 8 души на борда. Вертолетът е открит северно от столицата Катманду, като до момента все още не е ясно каква е съдбата на шестте американски морски пехотинци и двамата непалски войници, които са били на борда. Машината трябваше да предостави помощ на засегнатите райони. Над 400 непалски войници бяха мобилизирани, за да открият хеликоптера, като най-обстойно се претърсваха реките.

Малко преди машината да бъде открита, от Пентагона заявиха, че няма признаци за катастрофа, и че се надяват вертолета да е кацнал успешно. Индийски хеликоптер, който също бил в зоната на земетресението дочул по радиовръзката, че машината има проблем с горивото. Същият хеликоптер участваше в спасителните операции след разрушителния трус на 25 април.

Властите в Непал съобщиха, че след земетресението от 7,4 по Рихтер са регистрирани още 29 вторични труса само в рамките на едно денонощие. Много от жителите в засегнатите райони отново са прекарали нощта на открито или в палатки, а някои от тях споделят, че не са се прибирали по домовете още от първото земетресение на 25-ти април.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай