Заев: Заради София може да няма преговори с ЕС

София отправя искания, които не са нито европейски, нито добросъседски, казва Заев

Заев: Заради София може да няма преговори с ЕС | StandartNews.com

София отправя искания, които не са нито европейски, нито добросъседски и ако това остане така, трябва да подготвим македонския народ, че началото на преговорите с ЕС през декември няма да се случи, заяви днес на икономическо събитие в Пробищип премиерът на Македония Зоран Заев, цитиран от Агенция Фокус.

Той обаче допусна възможност да намери решение с българския премиер Бойко Борисов, цитира думите му македонското електронно издание “МКД“.

Разговорите между министъра на външните работи Буяр Османи и българския премиер Бойко Борисов бяха добри, но разговорите между българския министър на външните работи Екатерина Захариева и Османи не бяха много добри, призна Заев.

„Вярвам обаче, че това не е позицията на премиера Бойко Борисов, моя приятел, вярвам, че това не е позицията на българския народ и ще направим всичко през следващите дни, за да намерим решение“, добави той, подчертавайки, че Македония има своя собствена история.

Заев каза, че до момента са решени пет исторически фигури и три исторически периода между двете комисии, работещи по исторически въпроси, и добави, че вярва, че и следващият въпрос ще бъде решен. Той изрази очакването българският президент Радев да се включи в този процес с подкрепа.

Вицепремиерът Никола Димитров от Прилеп заяви, че отношенията със София са в по-деликатна фаза. Той изпрати и съобщение до Брюксел.

Димитров каза, че ако македонският език е пречка за започване на преговори, тогава Европейският съюз не заслужава прилагателното "европейски".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай