Задава ли се нова война

Газа нападна Израел

Задава ли се нова война | StandartNews.com

В ранните часове поредица от ракети бяха изстреляни от Газа към Израел. Сирени за атака прозвучаха в Усдуд (Ашдод), Аскалан (Ашкелон), Бирусеби (Бершева), както и в населени места близо до ивицата Газа в Израел. Сирени за нападение прозвучаха и в големите градове Тел Авив и Йерусалим, далеч от ивицата Газа. Израелската система за противовъздушна отбрана Демир Куббе унищожи част от ракетите, изстреляни от Газа, а в небето се чуха експлозии, предадоха от Анадолската агенция.

По първоначални данни 5 израелци са загинали и над сто са ранени в резултат на ракетен удар. 

Палестински въоръжени групи, напускащи ивицата Газа, навлязли в израелски селища около границата. Израелската обществена радио- и телевизионна корпорация (KAN) заяви, че палестински въоръжени групировки са превзели полицейски участък в град Сдерот и, че в региона е имало престрелка.

Според новините на телевизия Kanal12 в Израел 4 отделни въоръжени групи от Газа са навлезли в околните населени места.

Мохамед ал-Дайф, командир на бригадите Из ад-Дин ал-Касам, въоръженото крило на Хамас, във видео в което лицето му не се вижда, коментира относно атаката, която те предприеха срещу Израел тази сутрин. 

Заявявайки, че палестинският народ отново е направил революция и се е върнал към проекта за създаване на държава, Дайф каза: „Ние решихме сложим край срещу нарушенията на Израел и стартирахме операция срещу Израел.“ казах той.

Според новините на Израелската обществена радио- и телевизионна корпорация (KAN), министърът на отбраната Йоав Галант подписа указа за призоваване на резервните войници на служба. Галант обяви зоната в радиус от 80 километра около ивицата Газа за военна зона.

Във видеообръщението си министър Галант каза, че Хамас е направил "голяма грешка", като е започнал война срещу Израел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай