Вторник,

YouTube вече предоставя името на нарушителите

От: Мартина Суботинова -
147
YouTube вече предоставя името на нарушителите
A
A
A

При очевидно нарушение на авторските права YouTube ще трябва да предостави на притежателя на правата името и адреса на нарушителя, но не и електронната му поща или IP-адреса, информира БГНЕС.

Федералната съдебна палата на Германия обяви днес решението си, съгласно което електронната поща или IP-адресът на потребителя не попада под действието на задължението за предоставяне на информация, съобщи „Дойче веле”.

По този начин съдът на последна инстанция отказа да удовлетвори иска на филмовата компания „Constantin” към YouTube и концерта Google. Съдът обоснова своето решение с основните положения в действащото законодателство. Действащите директиви на ЕС, както и имплементирането на европейското законодателство в Германия се ограничават до предоставянето на имена и пощенски адрес, които в повечето случаи се оказват фалшиви.

Именно това стана основание за съдебно дело по този въпрос.

През 2013 и 2014г. в YouTube са били качени незаконно два филма на компания „Constantin” със запазени авторки права. През следващите години те са били гледани от хиляди потребители. Производителят е поискал платформата да предостави всички регистрационни данни на нарушителите, но в отговор получил единствено имената и адресите, които се оказали фалшиви. Действията си представителите на YouTube мотивираха с факта, че законът не ги задължава да предоставят пълната информация за потребителите.

През юли 2020 г. Европейският съд в Люксембург също реши, че под термина „адрес” може да се разбира единствено пощенският адрес, а не този на електронната поща или IP-адресът. Телефонният номер на нарушителите също не попада под ударите на правото на информация.

Това тълкование на Европейския съд е задължително за съда в Германия, заяви председателстващият съдия Томас Кох.

Разширяването на отговорността на интернет- платформите относно нарушенията на авторските права вече са обект на обсъждане в Евросъюза. Той се съдържа в приетата през 2019 г. спорна реформа на законодателството за защитата на авторските права. Държавите от ЕС получиха 2 г. за да го приложат в националните си законодателства.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички