Яростен пазарлък за новия шеф на ЕК (ОБЗОР)

Яростен пазарлък за новия шеф на ЕК (ОБЗОР) | StandartNews.com

Камерън заплашва да постави кандидатурата на Юнкер на гласуване

Няколко дни преди срещата на върха на ЕС напрежението относно избора на следващия шеф на ЕК не намалява. Основният противник на Жан-Клод Юнкер, който е кандидат за поста, британският премиер Дейвид Камерън направи изненадващ ход. Днес стана ясно, че той възнамерява да подложи кандидатурата на консерватора Юнкер на гласуване от европейските лидери, предаде Дойче веле. "Премиерът ще даде да се разбере, че ако Европейският съвет иска да върви нататък с номинацията на Юнкер, то тогава премиерът очаква тя да бъде гласуване", каза говорител на Камерън малко преди неговата среща с президента на ЕС Херман Ван Ромпой.

"Файненшъл таймс" пък писа днес, че на срещата на върха тази седмица се очаква Камерън да предупреди, че европейските лидери създават "опасен прецедент", решавайки да подкрепят Жан-Клод Юнкер за следващ председател на комисията. И последната плаха надежда на премиера да блокира кандидатурата беше попарена през уикенда, след като девет левоцентристки лидери, включително френският президент Франсоа Оланд и италианският премиер Матео Ренци, декларираха подкрепата си за Юнкер. Камерън иска да защити принципа, че избраните лидери на ЕС трябва да отговарят за избора на председател на Комисията, докато кандидатурата на Юнкер се налага от Европейския парламент, който трябва да одобри окончателния избор, припомня "Файненшъл таймс".

Според изданието премиерът ще призове Ван Ромпой да вземе финално решение, но едва след като останалите европейски лидери покажат искрено желание да намерят алтернатива на Юнкер. Сигналите от европейските столици обаче сочат, че решението на практика е свършен факт. Според британски дипломати Камерън е разочарован, че лидери като германския канцлер Ангела Меркел са казвали едно неофициално, в лични разговори, и друго - публично.

Позицията на Камерън вещае неудобна среща на върха, предвид това, че решенията за висшите постове в Брюксел се взимат с консенсус. Ройтерс коментира, че да наблюдаваш разгарянето на страстите преди срещата на върха на ЕС тази седмица, която трябва да номинира следващия председател на Европейската комисия, е като да гледаш челен сблъсък на два влака на забавен каданс. Двата влака се движат един срещу друг. Машинист на единия е германският канцлер Ангела Меркел заедно с повечето от 28-те евролидери на борда, а начело на другия е британският премиер Дейвид Камерън с малко негови спътници, които се опитват дискретно да скочат от влака в движение.

Германия си иска Йотингер за комисар

Гюнтер Йотингер трябва да остане комисар по енергетиката, а стабилизиращият пакт за еврото няма да бъде променян, колкото и да се стремят към това социалистите. Това са били основните теми на тайна вечеря в Берлин снощи, в която участваха канцлерът Ангела Меркел и председателите на парламентарни фракции на ХДС от всички 16 провинции, предаде БНР. Политиците са се срещнали в италианския ресторант "Ил пунто" в Берлин, като разговорът им е трябвало да остане встрани от медийното внимание. Няколко медии обаче са забелязали събирането им и в понеделник излязоха със снимки от него. Участници в разговорите, пожелали анонимност, са уточнили, че темата на срещата е било разпределението на важните постове в бъдещата Европейска комисия. Християндемократите са единодушни, че Йотингер трябва да запази поста си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай