Взрив в химически завод в Китай погуби шестима

Пострадалите засега са около 30

Взрив в химически завод в Китай погуби шестима | StandartNews.com

 

В резултат от експлозията е регистрирано и земетресение

Шест души са загинали и 30 са пострадали в резултат на взрив в химически завод в източната китайска провинция Цзянсу в четвъртък, се казва в заявление на правителството на град Янчън.

Взривът е отекнал около 14,50 ч местно време (6,50 ч по Гринуич) в обект на компанията Тянцзяи кемикъл в град Янчън, на около 260 километра северно от Шанхай, съобщават общинските власти. Всички постарадали са в болница, а спасителната операция продължава.

В резултат на експлозията националният център по сеизмология на Китай е регистрирал в града в 14,48 ч местно време (06,48 ч) земетресение с магнитуд 2,2, което говори за мощността на взрива. Причината все още не е установена, води се разследване. Също така не е ясно какви химикали са се взривили и какви вещества са попаднали във въздуха – на мястото работят специалисти, провеждащи екологична експертиза.

През ноември миналата година в град Чжанцзякоу на около 200 километра северозападно от Пекин при изтичане на газ в химически завод последва взрив и загинаха 23 души. Един от най-тежките инциденти стана през 2015 г. в Тянцзин, в северната част на страната. В огромна експлозия в склад за химически продукти тогава загинаха най-малко 165 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай