Втори самолет изчезна мистериозно (ОБЗОР)

Втори самолет изчезна мистериозно (ОБЗОР) | StandartNews.com

Еърбъс на "ЕърЕйша" със 155 души на борда се изгуби по време на полет над Индонезия

Отново малайзийски самолет, този път на нискотарифната авиокомпания "ЕърЕйша", изчезна мистериозно от радарите малко след излитането си и въпреки продължилото с часове издирване, което бе прекратено с падането на нощта, не бе открита никаква следа от машината.

Връзката със самолет "Еърбъс А320-200" на малайзийската компания, изпълняващ полет QZ 8501, изчезна в района на остров Борнео над Яванско море 42 минути след излитането от индонезийския град Сурабая. На борда му са пътували 155 души, сред които 17 деца и екипаж от 7 души.

Преди да бъде изгубена връзката с изчезналия самолет, екипажът не е подавал аварийни сигнали. Машината, която е трябвало да пристигне в Сингапур в 8,30 ч местно време (2,30 ч наше време), е изчезнала от радарите на РВД в Джакарта в 6,17 ч местно време (01,17 наше време), на около 370 км югоизточно от границата между Сингапур и Джакарта. На пилота е било наредено, преди да се изгуби връзката с него, да набере височина, за да избегне участък с плътни облаци, съобщи представител на министерството на транспорта на Индонезия, цитиран от ТАСС. За последен път пилотът се е свързал с наземните служби, когато самолетът се е намирал между град Танжунгпандан, на остров Белитунг, и остров Калимантан", допълва същият източник. Според някои хипотези самолетът е паднал именно там, но тази информация не бе потвърдена официално.

"Има вероятност да се е разбил. Най-вероятно с него е станала авария", каза в неделя вечер на пресконференция вицепрезидентът на Индонезия Юсуф Кала. Неговата страна оглави операцията по издирването на машината, която е имала гориво само за 4,5 часа полет, а на 6-ия час от изчезването източници от Джакарта изтъкнаха, че вече няма как да е във въздуха. Малайзийското правителство ще окаже съдействие, допълни министърът на транспорта Лиоу Тионг Лай, който посети централата на авиокомпанията.

Сингапурските власти също предложиха помощ на Индонезия при търсенето на изчезналия самолет. "Не разполагаме с подробна информация за случилото се, но предложихме съдействие", каза сингапурският премиер Ли Сян Лун. Страната му изпрати военнотранспортен самолет С-130 "Херкулес". В района прави облитания друг такъв самолет - на Индонезия, която мобилизира и три кораба.

Малайзийски медии съобщиха, че пилотът на машината е бил много опитен, имал е 6100 летателни часа.

"ЕърЕйша" е една от най-големите нискотарифни компании в света. Тя е основана в Малайзия и от 2001 г. е превозила 217 млн. пътници, посочва ДПА. Досега тя не е информирала за значителни технически инциденти.

2014 г. черна за Малайзия

Отминаващата 2014 г. ще остане в историята като черна година за малайзийската авиация със загубата на два самолета досега и вероятността към тях да се прибави и трети. Първите два са на "Малейжа еърлайнс". На 8 март боинг, изпълняващ полет MH370, беше изгубен от наземния въздушен контрол малко след излитането от Куала Лумпур за Пекин с 239 души на борда. И досега изчезването му остава необяснено и въпреки мащабното издирване не са намерени останки от машината. Предполага се, че е паднала в южната част на Индийския океан заради липса на гориво. На 17 юли друг боинг на "Малейжа еърлайнс", изпълняващ полет от Амстердам за Куала Лумпур, се взриви във въздуха, вероятно ударен от ракета при прелитането му над източната част на Украйна. Той превозваше 289 души, от които 193 холандци.

Друга машина кацна аварийно

Докато трескаво издирваха останки от еърбъса между Сингапур и Индонезия, друга машина на "ЕърЕйшa", извършваща вътрешен полет AK6242 от Пенанг към Лангкави, претърпя инцидент. Наложило се е самолетът да се върне в Пенанг десет минути след излитането, където е кацнал принудително, предава РИА Новости. Машината е била подложена на щателна техническа проверка след аварийното приземяване, продължила няколко часа. Води се разследване на причината за възникване на техническата неизправност. От "ЕърЕйшa" все още не са дали официално изявление по случая.

Роднина получи SMS от нищото

Близък на един от пътниците на изчезналия малайзийски самолет е получил смс съобщение от непознат номер, в който се казва, че самолетът е извършил аварийно кацане в източната част на остров Белитунг в Яванско море и всички пътници са живи и здрави, предаде РИА Новости, позовавайки се на местни медии. Индонезийските власти отказват да потвърдят информацията. Министерството на транспорта заяви, че не може нито да потвърди, нито да отрече информацията, и посочи, че се опитва да провери достоверността й.

В същото време стана известно, че 23-ма души - 11 мъже, 8 жени и 4 деца, са се оказали невероятни късметлии, след като не се качили на изчезналия малайзийски самолет. Хората били закупили билети, но се отказали от полета в последния момент, съобщава РИА Новости. В социалните мрежи вече се разказват невероятните истории на по чудо спасилите се хора.

"Брат ми почти се качи на изчезналия самолет. Името му все още е в списъка с пътниците заедно с моите племеници. Но тези хора са добре. Брат ми и семейството ми са добре", пише жена в Twitter. Сред спасилите се по чудо хора е и мъж, който разказва, че на борда на самолета е пътувал неговият най-добър приятел. "Той замина със семейството си, за да посрещнат Нова година в Сингапур. Тази сутрин ми се обади и ми каза: "Довиждане! Ще се видим догодина", разказва през сълзи младият мъж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай