Въртят на шиш Борис Джонсън за палавите ковид партита

Бившият премиер ще бъде изклушан в комисия заради скандала "Партигейт"

Въртят на шиш Борис Джонсън за палавите ковид партита | StandartNews.com

Борис Джонсън ще бъде изправен днес пред няколкочасов враждебен разпит за това дали е подвел парламента по отношение на партитата, организирани в нарушение на правилата за борба с ковид. В изслушването пред парламентарната комисия по привилегиите бившият премиер ще се бори за политическата си кариера, съобщи Ройтерс.

Комисията разследва дали Джонсън, който беше отстранен от "Даунинг стрийт" през септември, умишлено или по непредпазливост е подвел парламента в поредица от изявления за партитата, организирани в нарушение на локдауна.

Ако комисията установи, че Джонсън умишлено е подвел парламента, той може да бъде отстранен от Камарата на общините, долната камара на парламента. Всяко отстраняване за повече от 10 дни може да предизвика частични избори в неговия избирателен район.

Така нареченият скандал "Партигейт" в крайна сметка допринесе за падането от власт на Джонсън, след като месеци наред се появяваха съобщения, че той, заедно с други висши правителствени фигури, е участвал в пиянски сбирки на "Даунинг стрийт" през 2020 и 2021 г., когато повечето от останалите британци бяха принудени да си останат у дома.

Възмущението и повтарящите се обвинения в лъжа в крайна сметка предизвикаха оставките на голяма част от висшия му екип от министри, включително на настоящия министър-председател Риши Сунак.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай