Макрон с коментар за бунта на Пригожин

Ситуацията продължава да се развива, следя час по час новините

Макрон с коментар за бунта на Пригожин | StandartNews.com

Бунтът на руската наемническа група "Вагнер" срещу президента Владимир Путин заради войната в Украйна разкри "разделенията" в руското ръководство, заяви френският президент Еманюел Макрон пред АФП.

Прекратеният поход към Москва "показва разделението, което съществува в руския лагер и крехкостта както на военните, така и на допълнителните му сили", каза Макрон пред вестник "Прованс", като заяви, че "ситуацията все още се развива" и той "следи събитията час по час".

"Всичко това трябва да ни направи много бдителни и напълно оправдава подкрепата, която оказваме на украинците в тяхната съпротива", каза той.

Частната армия, ръководена от Евгений Пригожин, се върна в базата си в неделя, след като Путин се съгласи да позволи на нейния началник да потърси убежище в Беларус, въпреки че точното местонахождение на Пригожин остава неясно.

Бунтът на Пригожин беше кулминацията на дългогодишната му вражда с висшия команден състав на руската армия заради провеждането на руската инвазия в Украйна. Няколко анализатори заявиха, че случката е разкрила слабостта на властта на Путин.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изтъкна подобна теза като тази на Макрон в коментарите си по-рано в неделя, заявявайки, че кризата "повдига дълбоки въпроси, тя показва истински пукнатини" в режима в Москва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай