В Испания майка и дъщеря разстреляха премиер

В Испания майка и дъщеря разстреляха премиер | StandartNews.com

"Лично отмъщение" с 4 куршума от упор за шефката на правителството в провинция Леон

Майка на 55 г. и 35-годишната й дъщеря разстреляха от упор премиерката на испанската провинция Леон, Исабел Караско Лоренсо, на 59 г. посред бял ден на мост, докато тя вървяла от дома си към местната централа на Народната партия, чийто регионален лидер е от 2004 г.

Пет куршума от много близка дистанция били изстреляни по Караско, премиер от 2007 г., от които четири попаднали в тялото й и фаталното им действие било почти мигновено, посочва в. "Ел Паис". След изстрелите в понеделник следобед, на мост над река Бернесгу, насред оживения център, майката побягнала, но скоро след това била задържана, а малко след това и дъщеря й, Монсерат Триана Мартинес. Източници от МВР посочиха, че убийството е заради "лично отмъщение". По-младата заподозряна била уволнена от местното правителство през 2011 г., където работела като инженер по комуникациите, след изтичането на срочния й договор. Между нея и институцията възникнал административен спор за 6500 евро, за който в крайна сметка съдът се произнесъл в полза на правителството и сумата трябвало да се изплати от 35-годишната дама.

Двете задържани, които отказали да дадат показания, са съпруга и дъщеря на главен инспектор в полицията в Асторга. Пистолетът, с който е извършено убийството, не е открит и следователи цял ден вчера го търсиха в реката. Със сигурност обаче се знае, че не е на полицая. Тепърва ще се установява кой е дръпнал спусъка, като първоначалните данни сочат, че това е била майката, но все още не се знае със сигурност.

От полицията, както и от Народната партия, посочиха, че Караско не е получавала заплахи и не се оплаквала, че се страхува за живота си. Била силна, решима и борбена жена, описват я нейни съпартийци. Смъртта я застигнала на излизане от вкъщи, на път за партийната централа, буквално на неколкостотин метра едно от друго. Приятелят й вървял известно време с нея, но решил да избърза с мотор, за да свърши някаква работа, след което да се срещнат в сградата на партията.

Народната партия, както и опозиционната Социалистическа партия, отмениха всички предизборни митинги във връзка с вота за Европейски парламент заради убийството. Испанският премиер Мариано Рахой, който получи съболезнования по телефона от лидера на опозицията Алфредо Перес Рубалкаба, отмени всички ангажименти и пристигна в Леон за траурна церемония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай