Уволняват гръцки министър заради думата Македония

Уволняват гръцки министър заради думата Македония | StandartNews.com

Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос поиска оставката на министъра на миграционната политика Янис Музалас, тъй като е използвал името Македония вместо приетото от Атина Бивша Югославска Република Македония, предаде британският в. „Гардиън". Изказването на Музалас, което разбуни духовете, дойде в интервю пред телевизия „Скай".

След като изрекъл компрометиращата фраза, миграционният министър бързо се извинил и заявил, че думите му са неуместна грешка. Други членове на правителството застанаха зад гърба му, като заявиха, че скандалът е отвличане на вниманието от усилията на Музалас да се справи с най-лошата миграционна криза в Европа от Втората световна война насам.

„Искам от Музалас сам да си подаде оставка, за да може да защити правителството", заяви от своя страна Каменос, който е и лидер на дясната партия „Независими гърци".

Спорът за името на Република Македония е нерешен проблем между Aтина и Скопие от години. Още от обявяването на независимостта на Македония Гърция оказва жестока съпротива за името.

Дипломатическият скандал наложи намесата на големи международни организации като ООН.

Много гърци усещат силна емоционална връзка с названието „Македония", използвано в историята като рожденото място на Александър Велики и част от Древна Гърция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай