Сряда,

Уникална джамия се показа при разкопки в Израел (СНИМКИ)

От: Рачо Рачев, сн. Синхуа -
1672
Уникална джамия се показа при разкопки в Израел (СНИМКИ)
A
A
A

При разкопки в Израел беше открита 1200-годишна джамия - една от най-ранните известни джамии в света - от времето на прехода от християнството към исляма, което в земите на Израел става през VII до IX век сл. Хр.

Джамията е втората по рода си в района, предаде специално за БТА израелската агенция ТПС, като припомня, че предишната подобна джамия е открита през 2019 г. при разкопки, проведени от Израелския орган за антики (IAA), които хвърлят светлина върху началото на исляма в Южния Левант.

Луксозно имение и рядко срещана селска джамия бяха случайна находка при мащабни археологически разкопки, проведени от IAA, преди строителство на нов квартал в бедуинския град Рахат. Разкопките предоставят артефакти за постепенния преход от християнството към исляма, който се е осъществил през VII до IX век сл. Хр.

Разкопките, ръководени от Орен Шмуели, д-р Елена Коган-Зехави и д-р Ное Давид Михаел от името на IAA, разкриха сгради с християнски и ранно-ислямски характеристики в непосредствена близост една до друга.

„Открихме селска къща от византийския период, която очевидно е била дом на християни, занимаващи се със земеделие, и включва укрепена кула и помещения със здрави стени, обграждащи вътрешен двор. На близкия хълм открихме, че е имало голямо имение, построено по съвсем различен начин - то е изградено около сто години по-късно, към края на VII до IX век сл. Хр. - ранния ислямски период", казаха археолозите.

Сградите на имението, очевидно построено от мюсюлмани, представляват редици от стаи покрай големи открити дворове. Много от покритите с глина фурни, открити в стаите и дворовете, вероятно са били използвани за приготвяне на храна. Стените на сградите са били сравнително тънки, очевидно от кирпич и не са оцелели.

Ранната селска джамия, първата открита по рода си, открита наблизо през 2019 г., предостави доказателство за жителите на околността.

При последните разкопки археолозите бяха изненадани да открият още една селска джамия, датираща от VII или VIII век сл. Хр. Джамията включва квадратно помещение със стена, обърната към Мека, свещения град на исляма (Кибла). Михраб - ниша с формата на полукръг, е разположена централно на южната стена. Тези уникални архитектурни особености показват, че сградата е била използвана като джамия. Джамията е отделна самостоятелна сграда и може да е била използвана от няколко десетки мюсюлмани, най-вероятно местни жители.

Джамията се намира на около 400 метра южно от луксозното имение, издигнато около  централен двор и включващо зали с каменна настилка - някои, покрити с мрамор, и стени със стенописи в червено и жълто. За богатството на обитателите свидетелстват откритите в къщата парчета от фини сервизи и стъклени съдове, някои украсени с рисунки на растения и животни.

Археолозите казаха, че „доказателствата от всички обекти на разкопките, събрани досега: жилищата, молитвените домове, фурните и приборите, хвърлят светлина върху началото на историческия процес в северен Негев при навлизането на новата религия – религията на исляма и новото управление и култура в региона. Те постепенно се установяват, като наследяват по-ранното византийско управление и християнската религия, която господства по тези земи в продължение на столетия.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички