ЦРУ призна, че стои зад преврата в Иран от 1953г.

ЦРУ призна, че стои зад преврата в Иран от 1953г. | StandartNews.com

Вашингтон. ЦРУ изнесе документи, които за първи път официално разкриват ключовата роля на организацията в преврата от 1953 година в Иран, когато бе свален премиера Мохамед Мосадък, съобщава BBC. Днес се навършват 60 години от събитието.

Шест десетилетия по-късно ЦРУ най-накрая призна, че стои зад събитията от това време - едни от най-значимите в модерната иранска история.

Досега бе широко известно, че американските и британските власти са взели участие в свалянето на Мосадък - един от факторите, които стояха зад антизападните настроения, споделяни от мнозина в Иран, и които доведоха до ислямската революция от 1979 г. в страната.

Въпреки това, ЦРУ никога не е обявявало публично своята роля в операцията, твърдейки, че трябва да запази секретност, за да защити своите методи на работа и източниците си на информация.

"Военният преврат... бе проведен под ръководството на ЦРУ, като акт на външната политика на САЩ", казва един от американските експерти.

За ролята на САЩ в преврата в Иран говори през 2000-ата година тогавашния държавен секретар Мадлин Олбрайт, а през 2009-а година това стори и президентът Барак Обама. За първи път обаче, сега, ЦРУ официално признава своята роля в събитията от преди шест десетилетия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай