Тръмп и Клинтън записаха победи

Тръмп и Клинтън записаха победи | StandartNews.com

Ексцентричният милиардер Доналд Тръмп удържа победа с 32,2 процента на първични избори на Републиканската партия в американския щат Южна Каролина, а бившата първа дама на САЩ Хилари Клинтън спечели с малка преднина гласуването на партийните събрания на Демократическата партия в Невада.

„Всяка победа е красива", заяви Тръмп, след като се разбра, че печели в щата със значително афроамериканско население, а съпругата му и дъщеря му, словенската манекенка Малания Кнаус и Иванка, побързаха да заявят пред поддръжниците на богаташа, че той ще е чудесен президент на САЩ. Тръмп остави зад себе си сенатора от щата Флорида Марко Рубио с 22,5 на сто, който завърши практически наравно със своя конкурент, сенатора от Тексас Тед Круз ,събрал 22,3 %. На четвърто място със 7,8 процента от вота е бившият губернатор от Флорида Джеб Буш, който се оттегли от предизборната надпревара. "Тази вечер прекратявам кампанията си", заяви развълнувано Буш пред свои симпатизанти и замълча за секунда, за да изтрие сълзите си.

Буш заяви, че следващият президент на САЩ трябва да знае, че е слуга, а не господар и трябва да служи честно и почтено, предаде ДПА.

Буш, който е син на бившия президент Джордж Х. У. Буш и брат на бившия президент Джордж У. Буш, влезе в предизборната кампания като фаворит, но въпреки значителните финансови средства, които събра за кампанията си, не успя да постигне успех на досегашните три вота в Айова, Ню Хемпшър и Южна Каролина, отбеляза Ройтерс. Така републиканците, които започнаха надпреварата за номинация за Белия дом с общо 17 кандидати, вече са петима.

В Невада на партийните събрания на демократите екс ръководителката на американската дипломация Хилари Клинтън победи противника си, сенатора от Върмонт Бърни Сандърс, в третия етап от първичните избори, на които ще бъде определен кандидатът на демократите за президентските избори в САЩ на 8 ноември. "Благодаря на всички, които участваха с решимост и сърце във всяко кътче на Невада. Това е ваша победа!", написа тя в "Туитър". Клинтън получава подкрепа от 52,3 на сто, а Сандърс 47,7 на сто. Невада е вторият щат, в който печели Клинтън след победата й в Айова и тежкото поражение в Ню Хемпшър.

Силното представяне на Сандърс в щат, в който голяма част от населението е от малцинствата и в който Клинтън се очакваше да бие с двуцифрена преднина, показва, че надпреварата между двамата ще бъде дълга и оспорвана. Сандърс доказа, че може да печели гласове сред чернокожите и испаноезичните избиратели и че е способен да се състезава на национално равнище, отбеляза Ройтерс.

Победата на Клинтън все пак окуражи нейните привърженици и даде нов стимул на бившата първа дама на САЩ, която вече гледа към следващата надпревара на 27 февруари в Южна Каролина. Там социолозите отново прогнозират стабилна преднина за нея заради голямата подкрепа, която се очаква да получи от чернокожите избиратели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай