Мей хвърли оставка в партията, остава премиер

Борис Джонсън е фаворитът на букмейкърите за нов лидер на торите

Мей хвърли оставка в партията, остава премиер | StandartNews.com

Тереза Мей подаде оставка като лидер на Консервативната партия на Великобритания, съобщи Би Би Си. Тя се оттегля от председателския пост на партията, но ще остане временно министър-председател, докато не бъде избран новият лидер.

Букмейкърите пуснаха залози за новия лидер - фаворит е бившият кмет на Лондон и бивш външен министър Борис Джонсън с коефициент 2,50, следван от Майкъл Гоув (4,50), Андреа Ледсъм (7.00), Джереми Хънт (12.00) и др.

Министър-председателят на Великобритания може да се оттегли само ако може да представи на кралицата кандидат за поста, който се ползва с подкрепата на мнозинство в долната камара на парламента.

Досега Тереза Мей управляваше с минимално мнозинство от шестима депутати, които вероятно ще намалеят на петима в зависимост от изборните резултати за вакантното депутатско място от Питърбро.

Това означава, че, ако само трима депутати от досегашното мнозинство не подкрепят новия лидер, той няма да получи вот на доверие.

Процедурата по избор на лидер на Консервативната партия предвижда 5 кръга гласувания от депутатите в парламента, като при всеки ще отпадат кандидатите с най-нисък резултат.

След това ще има и национален вот на 160-хилядната членска маса на партията, която ще избира между двамата финалисти.

Цялата процедура трябва да завърши не по-късно от 22 юли, като не е ясно дали парламентът все още ще заседава на тази дата или ще е разпуснат в лятна почивка. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай