Търсят боинга при талибаните

Предавателите били изключени преди последните думи от пилотската кабина

Търсят боинга при талибаните | StandartNews.com

Изчезналият Боинг 777 на Малайзийските авиолинии може да се намира в зона, контролирана от талибаните. Това е една от версиите за съдбата на самолета, които властите в Малайзия разследват, съобщи британският в. "Индипендънт".
Източник от Куала Лумпур разказал пред вестника, че властите са поискали разрешително за разследване в зоните, контролирани от талибаните в северозападен Пакистан и Афганистан. Въпреки че пристигането на самолет там незабелязано е почти невъзможно, версията не може да бъде изключена, обяснява източникът.

Малайзийските власти са поискали помощ от над 10 азиатски страни с молба да предоставят данни от радарите си, за да търсят следи от самолета. Зоната на издирване пък вече е от Австралия до Казахстан. Вчера бе съобщено, че ще бъдат претърсвани два въздушни коридора - единият на юг към океана и Австралия, а другият на север към Казахстан.
В същото време се появи нова информация в подкрепа на версията, че пилотите може умишлено да са отклонили самолета. Малайзийските власти съобщиха, че последното съобщение от кабината "Всичко е наред. Лека нощ" е било изпратено, след като една от предавателните системи вече е била изключена. Минути по-късно е спрян и другият предавател и машината се изгубва от радарите. Смята се, че последните думи са били на помощник-пилота, а не на капитана Захари Шах, както бе съобщено първоначално.

Докато разследващите събират информация парче по парче, хакери започнаха да печелят от историята с изчезването на самолета. В социалните мрежи се разпространяват връзки към страници със заглавия, обещаващи шокиращи разкрития за машината. Един от пуснатите видеоклипове твърди, че самолетът е в Бермудския триъгълник, а според друго съобщение той е намерен в морето и всички са живи. Връзките обаче водят към заразени страници, а компютрите на посетилите ги потребители попадат в ръцете на хакерите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай