Талибаните обявиха новото правителство на Афганистан

Един от министрите е издирван от ФБР

Талибаните обявиха новото правителство на Афганистан | StandartNews.com

Три седмици след като взеха властта, талибаните обявиха част от състава на новото си временно правителство. Един от министрите е издирван от ФБР, предаде БНР.

Молла Мохамед Хасан Ахунд - съосновател на талибанското движение и председател на ръководния съвет на талибаните беше посочен за действащ премиер на Афганистан. Той е бил губернатор на провинция Кандахар при предишното управление на талибаните през 90-те години на XX век. 

Молла Абдул Гани Барадар, считан за де факто лидера на талибаните, ще заеме поста вицепремиер.

Действащ министър на вътрешните работи ще е Сираджудин Хакани, който се приема за терорист от американските власти, а ФБР предлага награда до 5 милиона долара за информация, която може да доведе до ареста му. Хакани се издирва във връзка с атентат от 2008 г. в хотел в Кабул, при която са били убити шестима души, включително американски гражданин. Твърди се също така, че Хакани е участвал в трансгранични атаки срещу американски и коалиционни сили в Афганистан и че е участвал в заговор за убийството на тогавашния президент на Афганистан Хамид Карзай.

Молла Якуб ще заеме поста министър на отбраната. Той е приеман от Запада за умерен по талибанските стандарти и е подкрепил прекратяването на 20-годишния конфликт в Афганистан чрез преговори.

Върховният водач на талибаните нареди на новоназначеното правителство да спазва законите на шериата - ислямски закон, който урежда всички аспекти на живота и обществото. Това е първото послание на Хибатула Ахундзада, откакто талибаните превзеха Афганистан.

Ахнудзада никога не е виждан на обществено място, а посланието му е изпратено на английски език.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай