Стихия отнесе жп линия на Острова

Стачка в лондонското метро допълни хаоса от лошото време

Стихия отнесе жп линия на Острова | StandartNews.com

Буря в Атлантическия океан и стачка на служителите на лондонското метро създадоха пълен хаос в транспортната система на Великобритания днес, а лошото време предизвика щети за милиони, включително като отнесе жп линия, съобщава Би Би Си.

В нощта срещу сряда силни ветрове и дъждове по южното и югозападното крайбрежие на Великобритания спряха тока на над 60 000 домакинства. Улиците в някои градове се превърнаха в реки, а крайбрежните райони бяха ударени от огромни вълни. Част от основната жп линия между Девън и Корнуол в град Доулиш остана да виси във въздуха, след като вълните отнесоха крайбрежната стена, върху която се крепяха релсите. От силните ветрове се срина и част от скелета на стария кей в град Брайтън, който е в списъка на сградите с историческо значение във Великобритания. Ветровете на някои места достигаха 150 км в час.

Лошото време съвпадна със стачка на служителите в лондонското метро срещу планираните съкращения на 1000 продавачи на билети в железницата. Стачката започна в 21 ч местно време в сряда и ще продължи 48 часа. Съкращенията бяха обявени по-рано с мотива, че 99% от пътниците използват електронни карти и продавачите на хартиени билети на практика са излишни. Десетки метростанции останаха затворени. Заради стачката пред метростанциите се образуваха огромни опашки, а работещите трябваше да пътуват с часове до работните си места.

Петра остави на тъмно половин Франция

Бурята Петра, която удари Атлантическото крайбрежие във вторник вечерта, остави без ток 40 000 домакинства, съобщи АФП. В Бретан до вчера следобед без електричество бяха 25 000 домакинства.

В девет френски департамента беше обявен код оранжево. Френската електрическа компания мобилизира 850 свои служители, за да отстранят авариите. Пожарникарите пък са се отзовали на 450 призива за помощ. В Морбиан поривите на вятъра достигнаха 115 км/ч.

Испански товарен кораб с 12 души екипаж се блъсна в дига на пристанището в Байон и се разцепи на две. При инцидента в океана е изтекъл дизел. Корабът е имал проблеми с мотора, което обяснява трудностите му при маневрите в бурното море.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай