Спасиха българите в Антарктида

Чилийски военен кораб качи от националната база на Антарктида българските полярници

Спасиха българите в Антарктида | StandartNews.com

Чилийски военен кораб качи от националната база на Антарктида българските полярници, сред които и благоевградчанинът, лекар на експедицията, д-р Атанас Пелтеков, съобщи БТА. Това беше последният шанс за шестимата ни полярници преди настъпването на зимата.

От БАИ съобщават още, че в района на Южношетландските острови в момента се намира единствено чилийският малък военен кораб “Лаутаро”, който се е съгласил да промени програмата си и в късните часове завчера е акостирал пред българската полярна станция и е взел на борда си българските антарктици.

Корабът ще ги превози само до съседния остров Кинг Джордж, където в чилийската база “Ескудеро” те ще изчакат уругвайския военен самолет “Херкулес”, който в последния момент е приел да ги транспортира до Пунта Аренас с планирания си полет за 12 април.

Бързата реакция и помощ от страна на чилийските и уругвайските антарктически приятели са предотвратили престоя на шестимата за неопределено време без храна и гориво, сами сред настъпващата антарктическа зима, се посочва в съобщението. Всички наши полярници са в добро здраве и очакват с нетърпение завръщането на родна земя.

Допреди три дни нямаше яснота кога шестимата български полярници от 29-ата антарктическа експедиция, блокирани на Ледения континент, ще могат да го напуснат. Заради карантина на чилийски кораб, с който трябваше да тръгнат, те остават в българската база на остров Ливинстън в суровите условия на настъпващата антарктическа зима.

Ако България имаше изследователски кораб, тази екстремна ситуация щеше да бъде избегната, посочи още проф. Пимпирев.

“Нашите са направили преход до испанската база, която е в съседния залив, с малка лодка “Зодиак”. Взели са хранителни продукти и гориво, за да имат топлина, понеже температурите са под минус 10 градуса”, каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай