След индиеца Сунак начело на Англия, пакистанецът Юсаф води Шотландия

Изборът бе направен след ожесточена надпревара

След индиеца Сунак начело на Англия, пакистанецът Юсаф води Шотландия | StandartNews.com

След като индиецът Риши Сунак стана първият британски премиер с различен цвят на кожата, първият хиндуист на Даунинг стрийт и първият министър-председател, който е по-богат от британския крал, Шотландия избра пакистанец за свой лидер.

Хумза Юсаф бе избран днес начело на Шотландска национална партия (ШНП), което означава номинация за първи министър, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това е станало след ожесточена надпревара, която изложи на показ разделенията в партията по отношение на политиките и буксуващата кампания за независимост на британската провинция.

37-годишният Хумза Юсаф ще стане най-младият първи министър на Шотландия и първият, произхождащ от етническо малцинство. Неговият баща е пакистанец.

Очаква се новоизбраният лидер на ШНП, който сега е министър на здравеопазването, да бъде официално утвърден за шестия първи министър на Шотландия след гласуване в регионалния парламент утре, предаде ДПА.

Миналия месец Никола Стърджън, която беше най-дългогодишният шотландски първи министър, обяви, че се оттегля, след повече от осем години на поста. Юсаф ще я наследи, след като успя да победи настоящата министърка на финансите на Шотландия Кейт Форбс и бившата министърка на обществената безопасност Аш Ригън на първите избори за лидер на партията от близо две десетилетия.

"Шотландският народ се нуждае от независимост сега повече от когато и да било и ние ще бъдем поколението, което ще постигне тази независимост за Шотландия", заяви новоизбраният лидер в своя реч след обявяването на изборните резултати.

Разглеждан като кандидат на приемствеността, Юсаф се радваше на по-високи нива на подкрепа в сравнение с другите кандидати сред представителите на ШНП както в шотландския, така и в британския парламент. Той си осигури и подкрепата на високопоставени фигури в партията, като настоящия заместник-първи министър Джон Суини и новия лидер на ШНП в Уестминстър Стивън Флин.

Юсаф е избран за първи път депутат през 2011 г. като представител на ШНП от Глазгоу и е назначен за младши министър на следващата година. Той става министър на правосъдието през 2018 година.

Въпреки че е практикуващ мюсюлманин, по време на кампанията Юсаф изглеждаше по-уверен от своите съперници в съчетаването на религиозните си възгледи през Рамазана с прогресивните социални политики на партията, посочва Ройтерс.

Хумза Юсуф е роден на 7 април 1985 г. Родителите му са имигранти от Пакистан в Глазгоу. Баща му Музафар Юсуф е роден в Миан Чану , Пакистан , и емигрира в града със семейството си през 1960 г. Работи като счетоводител. Майката на Юсуф, Шааиста Бхута, е родена в Кения в семейство от южноазиатски произход. 

Юсаф учи политически науки в университета в Глазгоу. След това работи като асистент на Башир Ахмад, първият мюсюлманин, избран в шотландския парламент през 2007 г. След това е парламентарен сътрудник на Алекс салмънд и Никола Стърджън.  

 След като Стърджън стана първи министър през 2014 г., той беше назначен за министър на Европа, а след това става министър на транспорта и островите през 2016 г.

На 26 юни 2018 г. Стърджън обяви намерението си да извърши промени в кабинета на второто си правителство . Тя повиши Юсаф на поста секретар на кабинета по правосъдие.

Една от основните му политики бе свързана със законопроект срещу престъпленията от омраза и нарушаване на обществения ред, в който бяха добавени допълнителни защити за преследваните малцинства. Законопроектът беше критикуван от Католическата църква, Националното светско общество, както и от писатели. През септември 2020 г. той беше изменен, за да се премахне наказателното преследване за случаи на неволно разпалване на омраза, което теоретично може да включва и библиотеки, съхраняващи спорни книги. 

По време на пандемията Юсаф е назначен за министър на здравеопазването и социалните грижи в кабинета.  ​​След съобщения за възрастни шотландци, умиращи, докато чакат линейка,  Юсаф помоли Министерството на отбраната за помощ. Така войници от британската армия бяха изпратени да управляват линейки. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай