Скандал! Испански вестник публикува таен документ между САЩ и Русия

НАТО отквърля повечето искания на Кремъл, но предлага договорка

Скандал! Испански вестник публикува таен документ между САЩ и Русия | StandartNews.com

Испанският вестник "Паис" публикува предполагаемите отговори на НАТО и САЩ на предложенията на Русия за нови споразумения за сигурност.

Тези отговори все още не са огласени официално. Автентичността на публикуваните документи обаче бе потвърдена пред ДПА от източници от НАТО.

В своите отговори Вашингтон и Алиансът дават ясно да се разбере, че повечето руски предложения са неприемливи. В същото време НАТО и САЩ оставят отворена вратата за конкретни преговори и нови споразумения.

Става ясно, че Вашингтон е готов да обсъди обещание да не разполага ракети с наземно базиране или военни сили в Украйна, ако Русия поеме съответните ангажименти. Освен това Съединените щати и съюзниците им от НАТО са готови да обсъдят и реципрочни мерки за избягване на опасни инциденти по въздух и море и да предприемат мерки, за да успокоят Москва, че в Румъния и Полша не са разположени крилати ракети "Томахок", съобщи Ройтерс.

САЩ отдавна твърдят, че европейският противоракетен щит на НАТО в Румъния и Полша няма за цел да поразява руски ракети, а да защитава от заплахи от Иран и Близкия изток. НАТО и САЩ призовават Русия да сложи край на настоящото струпване на войски на границата с Украйна, като казват, че това е необходима предпоставка за провеждането на успешни преговори. В отговора на НАТО се подчертава, че това условие е от основно значение за постигане на значителен напредък.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира изтеклите документи. Руската страна не е публикувала нищо, каза само той, цитиран от АП.Руското министерство на външните работи отказа пред РИА Новости да потвърди или да отрече автентичността на появилите се в интернет документи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай