Силни думи на Шолц! Германия с нова роля

Германският канцлер с интервю за американското списание "Форин Афеърс"

Силни думи на Шолц! Германия с нова роля | StandartNews.com

Германия и НАТО ще защитят всеки сантиметър от територията на Алианса срещу всяка агресия. Ще спазим тържественото обещание на НАТО, че нападението срещу един съюзник е нападение срещу целия Алианс. Това заяви в своя статия за американското списание "Форин Афеърс" германският канцлер Олаф Шолц, съобщи БНР.

В статията си за престижното издание германският канцлер описва променената външнополитическа и военна стратегия на Германия.

"Бруталното нападение на Русия над Украйна през февруари 2022 г. постави началото на една принципно нова реалност: завръщането на империализма в Европа. Русия използва едни от най-жестоките военни методи на XX век и причинява неописуеми страдания на Украйна", пише Шолц.

И още: "Но последиците от руската война не засягат само Украйна. Когато Путин даде заповед за нападение, той разруши европейската и международната архитектура на мира, градена в продължение на десетилетия. Под ръководството на Путин Русия пренебрегва най-основните принципи на международното право, залегнали в Устава на ООН: отказ от използването на сила като средство на международната политика и задължение за зачитане на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на всички държави. По подобие на имперска сила Русия сега се опитва да промени границите със сила и отново да раздели света на блокове и сфери на влияние.

Сега Германия има важната задача да поеме отговорността като един от основните гаранти на сигурността в Европа. Тя ще инвестира във въоръжените си сили и ще укрепи европейската оръжейна промишленост, ще увеличи военното си присъствие на източния фланг на НАТО, както и ще обучи и оборудва украинските въоръжени сили.

Новата роля на Германия изисква нова стратегическа култура и това ще бъде отчетено в Стратегията за национална сигурност, която ще приемем след няколко месеца", пише канцлерът Олаф Шолц. Едно от първите решения, които германското правителство взе след нападението на Русия над Украйна, беше да създаде специален фонд от 100 млрд. евро за по-добро оборудване на Бундесвера. "Ние дори променихме основния си закон, за да може да се създаде този актив. Това решение бележи най-мащабния обрат в германската политика за сигурност от създаването на Бундесвера през 1955 г.", допълва още Шолц. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай