Шолц с лоши новини за Зеленски

Мястото на Западните Балкани е в Европейския съюз, заяви германският канцлер

Шолц с лоши новини за Зеленски | StandartNews.com

Европейският съюз трябва да намери бърз и прагматичен начин да помогне на Украйна, но евентуалното ѝ присъединяване не е въпрос само на няколко месеца и дори на няколко години. Това заяви днес германският канцлер Олаф Шолц в Бундестага по повод позициите, които смята да застъпи на редовната среща на върха на Евросъюза идната седмица.

"Ускорен интеграционен процес за Украйна би бил несправедливост по отношение на страните от Западните Балкани, които полагат усилия да изпълнят критериите за членство", каза още канцлерът.

"Не е само въпрос на доверието им към нас. Ние трябва да изпълним обещанията си, защото днес повече от всякога тяхната евроинтеграция е наш стратегически интерес"

Шолц декларира, че затова в Брюксел позицията му ще е категорична: Мястото на Западните Балкани е в Европейския съюз!

След изявлението украинският външен министър Дмитро Кулеба разкритикува "отношението като към втора класа" към Киев от някои европейски столици, което "обижда чувствата на украинците", предаде АФП, цитира БНР.

"Стратегическата неяснота за европейските перспективи на Украйна, практикувана от някои столици в ЕС в предишни години се провали и трябва да бъде прекратена", написа Кулеба в Туитър. Това "само насърчава" руския президент Владимир Путин, добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай