Шокиращо. Кой е готвел преврата в Германия

Властите споменаха за голям проблем

Шокиращо. Кой е готвел преврата в Германия | StandartNews.com

Разбитата вчера в Германия конспиративна група, която е планирала да събори демократичния строй, е разполагала с много оръжие и следователно е била потенциално опасна, каза днес ръководителят на Федералната служба на криминалната полиция, Холгер Мюнх, цитиран от Франс прес.

„При това говорим за опасна смесица от хора, които изповядват ирационални убеждения, някои от тях, разполагащи с много пари, други притежаващи оръжия и план, който искат да задействат..., ето защо те са опасни и затова се намесихме“, обясни по обществената телевизия А Ер Де ръководителят на криминалната полиция.

„Обиските също го доказват“, като на 50 от претърсените адреси са открити оръжия, вариращи от „арбалети до пушки и боеприпаси и това показва, че всичко това не е безобидно“, уточни полицейският началник.

Вероятно ще има и други арести, каза той. „Ние идентифицирахме и други хора, чиито взаимоотношения с тази група все още не знаем точно“, обясни Мюнх.

Разследването обхваща общо 54 души. Двадесет и петима от тях бяха арестувани по време на акцията вчера сутринта в рамките на разследване на тази клетка, вдъхновена от идеологията на „Гражданите на райха“, екстремистко движение, което се разрасна в периода на антиковидните ограничения.

Германското правосъдие ги подозира, че „са осъществили конкретни приготовления за насилствено проникване в германския Бундестаг“, с използването на „малка въоръжена група“, се казва в прессъобщение на прокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай