Ще забравим ли кравата Милка? Швейцарците с важен референдум

Правителството трябва да приеме по-строги правила за грижа за животните

Ще забравим ли кравата Милка? Швейцарците с важен референдум | StandartNews.com

На референдум днес швейцарските граждани ще решат дали да забранят промишленото животновъдство, тоест дали строгите закони за хуманно отношение към животните в богатата страна да бъдат допълнително затегнати, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Предложението, което е в съответствие със системата за пряка демокрация в Швейцария, цели да направи конституционно изискване защитата на достойнството на селскостопанските животни като едър рогат добитък, пилета и прасета.

Правителството трябва да приеме по-строги правила за грижа за животните, включително за достъпа им до открити пространства и за клането им. Изискванията ще обхващат и вноса на животни и животински продукти.

Управляващите препоръчаха да се гласува против предложението, тъй като подобни промени ще нарушат търговски споразумения, ще увеличат инвестиционните и оперативни разходи и ще повишат цените на хранителните стоки.

"Швейцария вече има най-строгите закони за защита на животните, които съществуват, винаги казвам, че това може и да е така, но можем и по-добре и би следвало да е по-добре", каза Александра Гавилано, експерт по устойчивите храни в "Грийнпийс" (Greenpeace) Швейцария.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай