Шамар за Макрон! Какво направи Си Дзинпин

Кое желание на френския президент не се сбъдна

Шамар за Макрон! Какво направи Си Дзинпин | StandartNews.com

Сериозно разочарование за френския президент Емануел Макрон!

Китайският лидер Си Дзинпин не промени позицията си относно руската инвазия в Украйна дори след преговорите с френския президент Еманюел Макрон, пише вестник Politico.

Изданието отбелязва, че Си продължава да стои на своята позицията и единствено изрази "опасения за сигурността на целия свят". Той обаче не изразява и най-малкото намерение да използва влиянието си в Кремъл, за да сложи край на войната.

"Китай е готов да се присъедини към Франция в призива на международната общност да остане рационална и спокойна", каза китайският лидер.

"По време на заключителната пресконференция Си Дзинпин просто прочете предварително подготвени изявления, за разлика от Макрон, който говореше много повече и често импровизираше", пише американското издание.

При това френският президент е изненадал китайския си колега, след като директно го е призовал да осъди руската агресия срещу Украйна.

Си обаче се ограничил до общи изявления за необходимостта воюващите страни "да защитят жертвите, включително жените и децата". Освен това китайският лидер нито веднъж не споменал директно Русия по време на брифинга.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай