САЩ с подозрения. Пхенян въоражава Москва

брифинг на Съвета за национална сигурност към Белия дом

САЩ с подозрения. Пхенян въоражава Москва | StandartNews.com

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби каза днес, че САЩ са загрижени, че преговорите между Русия и Северна Корея за оръжейни доставки напредват активно, каза говорителят, цитиран от Ройтерс.

На брифинг за журналисти Кърби припомни, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу е посетил наскоро Северна Корея, според него за да се опита да убеди Пхенян да продаде артилерийски боеприпаси на Москва.

По думите му руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен-ун са разменили помежду си писма, в които се ангажират да увеличат двустранното сътрудничество. Според разузнавателна информация на САЩ друга официална руска делегация е пътувала до Пхенян след посещението на министъра на отбраната.

Русия ще получи оръжия в рамките на споразуменията, които планира да използва във войната с Украйна, каза Кърби. Възможно е сделките да се отнасят и за суровини, които да помогнат на руската индустриална база в областта на отбраната, добави Кърби

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом каза, че всякакви оръжейни споразумения между Русия и Северна Корея ще нарушат резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. "Призоваваме Корейската народнодемократична република да прекрати преговорите си за оръжия с Русия и да спазва публичните ангажименти, които Пхенян е поел, да не предоставя или продава оръжия на Русия", подчерта Кърби, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай