САЩ нанася удар по Косово! Има ли връзка със Сърбия?

Това е първата санкция след решението на Прищина да назначи албански кметове

САЩ нанася удар по Косово! Има ли връзка със Сърбия? | StandartNews.com

Съединените щати обявиха изключване на Косово от програма за военни учения, предаде АФП.

Това е първата санкция след решението на Прищина да назначи албански кметове в градовете със сръбско мнозинство в северната част на страната, което стана повод за ново напрежение, посочва агенцията.

При сблъсъци в Северно Косово в понеделник бяха ранени 30 войници на НАТО и над 50 протестиращи.

Джефри Ховениер, посланик на САЩ в Прищина, обяви изключването на Косово от "Defender 23" - програма за съвместни военни учения с участието на повече от 20 държави, която започна през април и трябва да продължи до края на юни в Европа. "За Косово тези учения приключиха", заяви Ховениер пред журналисти в Прищина.

САЩ са посъветвали премиера на Косово Албин Курти да промени курса си на действие, но той е пренебрегнал това, пише сръбският вестник "Данас".

Посланик Ховениер обяви, че САЩ обмислят и други мерки, и в момента нямат "никакъв ентусиазъм" да помогнат на Косово в усилията му да получи по-широко международно признание или напредък към членство в ЕС и НАТО. Споменават се и други мерки, включително забрана за заминаване на официални лица от Косово за посещение в САЩ, пише "Данас".

Първите инциденти избухнаха в петък, 26 май. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън упрекна властите в Прищина и предупреди, че действията в северните общини ще имат последствия за двустранните отношения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай