Сарко в ареста за търговия с влияние (ОБЗОР)

Сарко в ареста за търговия с влияние (ОБЗОР) | StandartNews.com

Бившият президент на Франция Никола Саркози бе задържан във вторник от полицията за разпит във връзка с разследването на финансирането на кандидат-президентската му кампания през 2007 година. Основна тема на разпита се очакваше да бъде информация, че Сарко е опитал да подкупи виден съдия, за да се добере до вътрешна информация за делото срещу него, съобщава Би Би Си.

Саркози бе задържан в полицията в Нантер, близо до Париж. Той стана първият френски президент, подложен на такава мярка. Следователите трябваше да го разпитат дали е предлагал на съдията Жилбер Азибер престижна работа в Монако в замяна на това да го снабди с информация за разследването за незаконно финансиране на кампанията му. Самият Азибер бе привикан за разпит в понеделник. На разпит беше и друг съдия - Патрик Сасус, и адвокатът на Саркози Тиери Херцог. Полицията разследва още информация, че Саркози е бил предупреден, че телефонът му се подслушва в рамките на разследването.

Това е първият случай, в който бивш държавен глава на Франция е арестуван от полицията. Следователите имат право да го задържат първоначално за 24 часа, но могат да удължат ареста. Предшественикът на Саркози Жак Ширак през 2011 година получи отложена присъда за злоупотреба със служебно положение по времето, когато е бил кмет на Париж. Той обаче никога не е бил арестуван в рамките на разследването, припомня Би Би Си.

Вчера говорителят на френското правителство Стефан ле Фол посочи, че не е упражняван никакъв натиск върху съдебната система да разследва Саркози. "Правосъдната система разследва и ще довърши това до края. Никола Саркози може да бъде изправен пред правосъдието като всеки друг", посочи говорителят.

Разследването дали Саркози се е опитал да се добере до вътрешна информация бе започнато през февруари т.г. То е свързано с по-мащабната афера "Бетанкур" за незаконно финансиране на предизборната му кампания през 2007 г. Твърди се, че наследничката на козметичната фирма "Л'Ореал" Лилиан Бетанкур е направила незаконно дарение от 150 хил. евро за предизборната кампания на Саркози. Според други информации кампанията е била финансирана и от покойния либийски диктатор Муамар Кадафи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай