Само една партия отказва подкрепа на Драги

Преговорите продължават в понеделник

Само една партия отказва подкрепа на Драги | StandartNews.com

Приключи първият кръг от консултации на Марио Драги за съставяне правителство на Италия с мандат за това от президента на страната Серджо Матарела.

В понеделник, Драги ще разговаря със социалните сили и след това ще направи втори кръг от срещи с парламентарните групи. Предвижда се, той да докладва на държавния глава във вторник вечерта.

Първите консултации показват, че само дясната партия „Братя на Италия” отказва да подкрепи Драги. От дясната коалиция „Форца Италия” на Берлускони е „за” правителство както той го нарича „на най-добрите енергии на страната” и се оказа се, че „Лига” няма нищо против. Демократическата партия дава подкрепата си и държи, както и „Пет звезди”, да се запази оста на основното досегашно мнозинство с тях със „Свободни и равни”. Желателен е проевропейски кабинет, по възможност без „Лига”.

На Драги, своя картбланш даде и „Италия вива”. Подкрепят го и другите малки партии. При него на консултациите с „Пет звезди” присъства и премиерът в оставка Джузепе Конте. Какво му предстои тепърва ще се изясни. Марио Драги ще обобщи нещата и ще остави партиите да преценят във втория кръг на консултациите. За него се очертава широко мнозинство и в двете камари на парламента без партията „Братя на Италия” , без нея и „Лига” или „Пет звезди”, в чиито редици цари разцепление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай