Съдят летища за $6 млрд. заради 11 септември

Съдят летища за $6 млрд. заради 11 септември    | StandartNews.com

Ню-Йорк. 11-тата годишнина от 11 септември 2001 година бе белязана от съдебен процес в невиждани мащаби срещу авиокомпании и летища, допуснали трагедията да се случи, съобщи в. "Бостън хералд". Докато хиляди американци отдаваха почит на загиналите си близки и сънародници, собствениците на разрушения Световен търговски център пишеха обвинения и изчисляваха колко милиарда долара могат да вземат от дупките в сигурността от преди 11 години.

Синьо и ясно небе посрещна американците в първите часове на вчерашния ден, точно както на фаталния 11 септември. Хиляди се стекоха до мемориала на жертвите в Ню Йорк на мястото на срутените кули близнаци. По традиция бяха прочетени имената на всичките 2983 жертви от техните близки и приятели. Четенето бе прекъсвано единствено от паузи мълчание в часовете на падането на самолетите в Ню Йорк, Пентагона и Пенсилвания. За пръв път церемонията в Ню Йорк мина без участие на политици. Управата на мемориала забрани кметове, депутати, министри и дори самият президент да участват в четенето, чиято цел бе да бъде по-интимно от друг път. Те имаха право да присъстват и да разговарят с останалите участници, но не и да се изказват публично от трибуната.

Забраната важеше само за събитията в Ню Йорк, като президентът Барак Обама и вицепрезидентът Джо Байдън все пак се включиха в мемориалните церемонии. Обама и съпругата му Мишел първо отдадоха почит с минута мълчание в 8,45 ч пред Белия дом, след което отпътуваха за Пентагона. Байдън бе на мемориала в Пенсилвания, където се разби един от самолетите, след като смели пътници се опитаха да попречат на терористите да го ударят в Капитолия.

В деня на годишнината Обама и опонентът му за предстоящите избори Мит Ромни спряха излъчването на негативни предизборни реклами.

Отвъд церемониите и народното обединение в тъжния ден обаче се готви грандиозен съдебен процес срещу институциите, допуснали 11 септември да се случи. Собствениците на Световния търговски център са завели дело срещу летище Логан в Масачузетс и компаниите "Америкън еърлайнс" и "Юнайтед еърлайнс" за причиняване на трагедията чрез допускане на терористите на борда. Според предварително решение на съда те могат да търсят обезщетение до 2,8 милиарда долара. Сумата може да набъбне двойно, ако към нея се добавят и лихвите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай