Руската пропаганда в действие. Все повече германци й вярват

Руската пропаганда оказва по-силно влияние в Източна Германия

Руската пропаганда в действие. Все повече германци й вярват | StandartNews.com

Руските пропагандни наративи, свързани с инвазията в Украйна, намират все по-голям отзвук сред германците, сочи ново изследване на германския мозъчен тръст "Център за мониторинг, анализ и стратегия" (CeMAS), предаде ДПА.

Делът на респондентите, които са съгласни с твърдението, че Русия е била принудена да започне войната след продължителни провокации от страна на НАТО, възлиза на 19 процента.

Поне отчасти съгласни с въпросната теза са 21 на сто от анкетираните.

Това представлява значителен ръст спрямо резултатите от допитване, проведено през април, когато 12 процента от анкетираните изразяваха пълно съгласие с твърдението, а 17 на сто споделяха, че донякъде го приемат. 

Освен това, новото проучване сочи, че руската пропаганда оказва по-силно влияние в Източна Германия.

Около една трета от респондентите в бившата Германска демократична република споделят убеждението, че Москва е била провокирана от алианса, докато в Западна Германия този дял възлиза едва на 16 процента. 

Двайсет и седем на сто от източногерманците приемат за истинно руското пропагандно твърдение, че президентът Путин е предприел действия срещу глобален задкулисен елит. Същевременно само 16 процента от сънародниците им в Западна Германия са съгласни с тази теза.

Допитването до общественото мнение е извършено в периода между трети и единайсети октомври от германската маркетингова компания "Биленди унд респонди" сред 2228 участници на възраст между 18 и 90 години.

Авторите определят резултатите като "доста обезпокоителни" с оглед на това, че "проруските конспиративни теории се приемат от все повече германци". Те призовават за "задълбочен обществен дебат" по въпроса как биха могли да бъдат предотвратени разрастващите се "дезинформационни кампании".

Източник: БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай