Руска "Акула" под носа на Америка

Руска "Акула" под носа на Америка | StandartNews.com

Руска атомна подводница, която може да носи на борда си ракети с голям обсег, останала скрита цял месец в Мексиканския залив.

За престоя й там станало известно едва след като напуснала района. Според близкия до Пентагона Бил Херц става дума за атомна подводница от клас "Акула", която е смятана за една от най-тихите и неуловими за средствата за откриване руска подводница.

"Фактът, че е останала незабелязана в Мексиканския залив, предизвиква безпокойство", признаха американски официални лица. За последните три години това е първият случай, в който руска "Акула" се приближава до американския бряг. За последен път две такива подводници били забелязани през 2009 година до Източното крайбрежие, пише журналистът.

Той припомни за прелитането на стратегически бомбардировачи на руските военновъздушни сили по-рано през годината в непосредствена близост до въздушното пространство на САЩ. Пентагонът заяви тогава, че разглежда прелитанията като обикновени учения и не изпитва никаква тревога.

Този път официалният представител на ВМС на САЩ отказа да коментира съобщенията за руска подводница в Мексиканския залив, съобщи РИА "Новости".

Руските издания не изключват изтичането на информацията да има връзка с предстоящите съкращения на бюджета за отбрана на САЩ заради общия държавен дефицит, и то именно в перото за флота и авиация срещу подводници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай